Рада бізнес-омбудсмена про захист бізнесу в податкових спорах

Під час круглого столу Рада бізнес-омбудсмена за участі представників державних органів, обговорили важливість виконання судових рішень у податкових спорах. Основна увага була приділена тому, що суди переважно стають на бік платників податків, а податкові органи мають враховувати ці реалії

20 вересня 2024 року Рада бізнес-омбудсмена провела круглий стіл «Верховенство права: захист бізнесу в податкових спорах» за участі суддів Верховного Суду, представників Державної податкової служби, Офісу Генерального прокурора, юридичної та бізнес-спільнот.


Захід відкрив бізнес-омбудсмен Роман Ващук, наголошуючи на тому що: «Круглий стіл, організований Радою, є важливою платформою для відвертої дискусії довкола проблеми невиконання судових рішень між усіма залученими у цей процес стейкголдерами». «Саме забезпечення виконання судового рішення є практичним втіленням верховенства права в державі», – додав він. 


На думку РБО, податковим органам слід враховувати реалії судових розглядів у своїй повсякденній практиці. Адже, як показує статистика судових розглядів, в абсолютній більшості справ суди стають на сторону платників податків. Між тим, Раді вдається підтримувати конструктивний діалог із податковою, який має позитивний ефект на вирішення скарг підприємців.


Варто нагадати, що впродовж останніх років Рада надавала свої рекомендації щодо полагодження проблем бізнесу в податковій сфері у звітах за результатами власних розслідувань стосовно проблем СМКОР та податкових перевірок. На думку РБО, вдосконалення потребує не лише сутнісне наповнення рішень; кожна індивідуальна справа вимагає аналізу та ризикоорієнтованого підходу перед винесенням рішення.


Раїса Ханова, Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, присвятила свій виступ стану касаційного перегляду скарг та озвучила правові позиції актуальної судової практики. Також вона акцентувала увагу на важливості врахування економічних наслідків господарських операцій для податкового обліку. 


Офіс Генерального прокурора представив Олексій Бонюк, начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій. У своєму виступі він підкреслив, що в систему управління ризиків мають бути привнесені цивілізовані підходи. Мова йде про аналіз чинників, що лежать в основі порушень платників. При цьому важливо, щоб основою цього процесу став інструмент діалогу та комунікації, що дозволить знайти рішення і компроміс у податкових спорах. Таке бачення перегукується з активним просуванням РБО принципу «спершу консультування», який заохочує державні органи діяти превентивно для полагодження можливих спорів на ранішній стадії, не вдаючись до миттєвих покарань бізнесу за дрібні порушення.


РБО підтримує системний міжсекторальний діалог щодо врегулювання податкових спорів з органами влади та заохочує учасників круглого столу долучитись до напрацювання шляхів їх вирішення на майбутніх зустрічах.


Джерело: Рада бізнес-омбудсмена