В рахунках-фактури та актах вказуємо ціну послуг з ПДВ: чи не порушуємо правила заповнення первинки

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Юридична особа-платник ПДВ виставляє рахунки-фактури та акти наданих послуг Замовникам вказуючи ціну послуги з ПДВ. Податкова накладна складається за загальними правилами, де в графі 7 ціна вказується без ПДВ. Чи є в цьому порушення складання первинних документів відповідно до законодавства? Чи є норма в законодавстві, яка регламентує, що Виконавець-платник ПДВ, то ціна у первинному документі обов'язково повинна бути вказана «без ПДВ»? Чи немає такої норми і платники ПДВ можуть складати первинні документи вказуючи «ціна, грн» (тобто «без ПДВ»), або «ціна з ПДВ, грн»?

Вважаємо, що в такому випадку норми ПКУ «диктують» правила заповнення первинних документів (актів, видаткових накладних). Оскільки дані податкового обліку мають відповідати даним первинних документів.

 

При цьому ПКУ визначає наступне (пп. 194.1.1): податок становить 20 відсотків, 7 і 14 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

 

Тобто, наприклад, є ціна без ПДВ 100 грн, до неї додається сума ПДВ 20 грн, разом до сплати покупцем 120 грн.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar