Мінцифри запустить е-резидентство за кілька днів – Федоров

Мінцифри незабаром запустить проєкт «Е-резидент», який дозволить іноземцям відкривати рахунки і вести бізнес в Україні онлайн. Проєкт створює екосистему для підприємців з різних країн, надаючи можливість платити податки та відкривати власну справу дистанційно

Міністерство цифрової трансформації за кілька днів запустить проєкт «Е-резидент», що дає змогу іноземцям відкривати рахунки і вести бізнес в Україні, повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій  – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров,  пише «Інтерфакс-Україна».

«За кілька днів запустимо електронне резидентство, як в Естонії, але з кращими умовами. Виходимо на ще один рівень конкуренції з країнами, на ІТ-арені будемо презентувати»,  – сказав він на форумі «Диригенти змін» від Deloitte у середу.

Федоров додав, що це навіть не послуга, а окрема екосистема, яка дає змогу підприємцям із різних країн відкривати власну справу онлайн в Україні, а також платити податки.


За його словами, держава також працює над організацією пілотного проєкту зі статичного інтернету та розвитку 5G в Україні.

Раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив механізм отримання е-резидентства в Україні.


Мінцифри відкоригувало список країн, підприємці яких стануть першими е-резидентами в Україні: до нього увійшли Словенія, Індія, Пакистан і Таїланд і планувало запустити е-резидентсво в першому кварталі 2024 року.


Крім того, повідомлялося, що закон із поправками до Податкового кодексу та низки інших законів про особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів (е-резидентст) набув чинності 1 квітня 2023 року. Під час роботи «е-резидент» сплачуватиме 5%-й податок від доходів у межах ліміту ФОП 3-ї групи, а понад ліміт  – 15%, але тільки за зовнішніми контрактами з експорту послуг.


З 1 квітня Національний банк України надав право електронним резидентам (е-резидентам) відкривати поточні рахунки в банку, реалізувавши норму Закону України від 06.10.2022 №2654-IX про особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів.


Над проєктом «е-резидент» Мінцифри працювало з 2019 року.

«Е-резидент»  – це особливий статус іноземного громадянина в Україні, який відкриває йому доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг та укладення цивільно-правових угод. Він також дає змогу дистанційно заснувати бізнес у країні.

Зазначалося, що на першому етапі проєкту можна буде зареєструватися тільки у формі ФОП, але в майбутньому буде створено можливості і для реєстрації юридичних осіб у формі товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).


Джерело:  «Інтерфакс-Україна»