На тютюнових підприємствах організують цілодобовий відеонагляд

Податкова служба оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо запровадження цілодобової системи відеоспостереження на підприємствах, які виробляють тютюнові вироби, ферментують тютюнову сировину або зберігають такі вироби і сировину

Державна податкова служба повідомила про оприлюднення проєкту наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку функціонування цілодобової системи відеоспостереження на підприємствах, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів та/або ферментація тютюнової сировини, а також у місцях зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, які розташовані поза місцем провадження діяльності з виробництва тютюнових виробів та/або ферментації тютюнової сировини, та у суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у місцях зберігання, які внесені до Єдиного реєстру місць зберігання» (далі – проєкт наказу).


Проєкт наказу підготовлено відповідно до:


  1. абзаців третього та четвертого ч. 2, 12 та 13 ст. 20, ч. 9 та 10 ст. 21 Закону України від 18.06.2024 №3817–IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закону № 3817) щодо затвердження Порядку функціонування цілодобової системи відеоспостереження на підприємствах, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів та/або ферментація тютюнової сировини, а також у місцях зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, які розташовані поза місцем провадження діяльності з виробництва тютюнових виробів та/або ферментації тютюнової сировини, та у суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у місцях зберігання, які внесені до Єдиного реєстру місць зберігання;
  2. вимог абзацу третього п. 7 розд. ХІІ Закону №3817 в частині забезпечення Кабміном протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
  3. п.п. 2.5 та 2.6 п. 2 Плану організації підготовки проєктів актів та виконання інших завдань, необхідних для реалізації Закону № 3817, згідно з дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 07.08.2024 № 24257/1/1-24.


Проєктом наказу передбачено затвердити Порядок функціонування цілодобової системи відеоспостереження на підприємствах, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів та/або ферментація тютюнової сировини, а також у місцях зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, які розташовані поза місцем провадження діяльності з виробництва тютюнових виробів та/або ферментації тютюнової сировини, та у суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання тютюнової сировини, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у місцях зберігання, які внесені до Єдиного реєстру місць зберігання, що визначає:


  1. вимоги до цілодобової системи відеоспостереження;
  2. порядок доступу (у тому числі віддаленого) посадових осіб податкового органу до мультимедійної інформації (онлайн-трансляції та/або архіву відеозаписів із можливістю збереження інформації) із цілодобової системи відеоспостереження.
Проєкт наказу набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можна надавати протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням.


Ознайомитися з самим проєктом наказу та додатками до нього можна на вебсайті ДПС.


Джерело: ДПС