Куди подавати заяву про добровільну сплату ЄСВ, якщо фізособа отримує доходи не за місцем реєстрації

Особи, які бажають добровільно сплачувати ЄСВ, повинні подати заяву до податкового органу за місцем проживання. Виняток становлять особи в місцях позбавлення волі, які подають заяву за місцем розташування колонії для отримання страхового стажу

В ГУ ДПС в Івано-Франківській області інформують, що відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та п. 3 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449, особи, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, подають до контролюючого органу за місцем проживання в паперовому або електронному вигляді заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) в порядку та за формою, встановленими Мінфіном, за погодженням з ПФУ та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.


Іншого нормами чинного законодавства не передбачено. Крім випадків, коли особа перебуває у місцях позбавлення волі та з метою отримання необхідного страхового стажу для призначення пенсії подає заяву до контролюючих органів за місцем знаходження виправної колонії.


Джерело: ДПС