За певних умов можна сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ раз на місяць

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи можливо платити податки 1 раз на місяць? 

За певних умов можна сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ раз на місяць 

 

Строки сплати (перерахування) ПДФО встановлено п. 168.1 ПКУ


  1. під час виплати оподатковуваного доходу; 
  2. протягом 3-х операційних днів з дня, що настає за днем нарахування (виплати, надання), - якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента. 


Такі ж строки діють і для військового збору (ВЗ). 


Частиною 8 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено, що роботодавці зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця. При цьому роботодавці під час кожної виплати заробітної плати, на суми якої нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок (ЄСВ) у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). 


Сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ раз на місяць можна за таких умов: 


  1. така сплата відбуватиметься не пізніше дати виплати зарплати за першу половину місяця; 
  2. сума сплачених ПДФО, ВЗ та ЄСВ буде розрахована виходячи із загальної суми зарплати за місяць, тобто одразу авансом за другу половину місяця; 
  3. виплата зарплати проводиться виключно готівкою. 


Таким чином, на день виплати зарплати за другу половину місяця буде обліковуватись переплата по ПДФО, ВЗ та ЄСВ, достатня для виплати зарплати готівкою без одночасного перерахування цих податків та зборів. 

 

У разі перерахування зарплати на карткові рахунки, навіть за наявності переплати по ПДФО, ВЗ та ЄСВ, необхідно перерахувати хоча б по 1 грн ПДФО та ВЗ (бо банк контролює факт їх сплати, а не суму) та 22% ЄСВ від суми виплати зарплати. Також можливий варіант отримання довідки від ДПС про наявність переплати, яка надається банку для перерахування зарплати без сплати ЄСВ. Проте така довідка має бути на кожну таку виплату. 


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело:  7еminar