Рада в цілому підтримала законопроєкт про вдосконалення «ДАР»

Оновлений ДАР створює Реєстр виробників сільськогосподарської продукції з метою покращення моніторингу надання державної допомоги та підтримки фермерів

19 вересня Верховна рада в цілому підтримала Законопроєкт №11063-д про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр».


Це євроінтеграційний проєкт в рамках реалізації програми Євросоюзу Ukraine Facility.


Вдосконалюється функціонування Державного аграрного реєстру як інформаційної системи.


Формується Реєстр виробників сільськогосподарської продукції. Він матиме всю інформацію про виробників та агропромисловий комплекс. Також буде можливість отримання дозвільних документів у цьому Реєстрі.


Вдосконалюється моніторинг надання державної допомоги, підтримки за рахунок коштів місцевих бюджетів і надання грантів у сільському господарстві, а також надання гарантій за кредитними зобовʼязаннями.


Проєкт підтримали 267 депутатів.


Підтриманим ВРУ законопроєктом, пропонується, удосконалити механізм функціонування Державного аграрного реєстру (ДАР) як комплексної інформаційної системи, яка включає в себе ряд підсистем (розділів). При цьому чинний ДАР перетворюється на Реєстр виробників сільськогосподарської продукції (фермерський реєстр).


Такий підхід дозволить врахувати позицію міжнародних партнерів, зокрема Світового банку, а також положення Регламенту (ЄС) 2021/2115 Європейського Парламенту та Ради від 2 грудня 2021 року, що встановлює правила щодо підтримки стратегічних планів, що розробляються державами-членами в рамках спільної сільськогосподарської політики (Стратегічні плани CAP) і фінансуються Європейською сільськогосподарською гарантією Фондом (ЄФГФ) та Європейським сільськогосподарським фондом розвитку сільської місцевості (ЄФРСР) і скасовує Регламенти (ЄС) № 1305/2013 та (ЄС) № 1307/2013.


Джерело: Ірина Геращенко