НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%

Упродовж останніх місяців темпи зростання цін очікувано пришвидшилися. У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% р/р, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. Отже, Правління НБУ ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%

Правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.

Це рішення враховує необхідність:


  1. наближення інфляції до цілі 5% у наступні роки;
  2. забезпечення стійкості валютного ринку.


Упродовж останніх місяців темпи зростання цін очікувано пришвидшилися. У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% р/р, що було близьким до липневого прогнозу НБУ.


За оцінками НБУ, до кінця року інфляція помірно зростатиме. Однак виважена монетарна політика та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть її поступовому сповільненню вже наступного року.


Міжнародна фінансова підтримка та заходи з акумуляції внутрішніх ресурсів мають допомогти уряду профінансувати дефіцит бюджету без звернення до емісійних джерел фінансування. Водночас зовнішня допомога дасть змогу НБУ підтримувати належний рівень міжнародних резервів та забезпечувати контрольовану ситуацію на валютному ринку.


Для НБУ важливим завданням залишається забезпечення привабливості гривневих інструментів для заощаджень. Ставки за депозитами та ОВДП й надалі мають захищати заощадження громадян від інфляційного знецінення.


У липні НБУ призупинив пом’якшення процентної політики, щоб зберегти належний рівень дохідності за гривневими інструментами, та наразі вбачає за доцільне утриматися від відновлення циклу зниження облікової ставки.


Крім того, НБУ ухвалив низку рішень у частині нормативів обов'язкового резервування та модифікації параметрів операційного дизайну, щоб стимулювати додатковий попит на ОВДП.


Вони посилять спроможність уряду залучати необхідні обсяги фінансування на внутрішньому борговому ринку, але водночас не створюватимуть ризиків для стійкості валютного ринку й повернення інфляції до цілі на горизонті політики.


З 11 жовтня 2024 року нормативи обов’язкового резервування банків становитимуть:


  1. за строковими коштами і вкладами фізичних осіб із мінімальним початковим строком погашення 93 календарних дні та більше в національній валюті – 0% (не змінюється), а в іноземній валюті – 15% (до 11 жовтня – 10%);
  2. за коштами на вимогу і коштами на поточних рахунках фізичних осіб, а також за строковими коштами і вкладами фізичних осіб із мінімальним початковим строком погашення до 92 календарних днів у національній валюті – 25% (до 11 жовтня – 20%), а в іноземній валюті – 35% (до 11 жовтня – 30%);
  3. за коштами на вимогу і коштами на поточних рахунках юридичних осіб, строковими коштами та вкладами юридичних осіб (крім інших банків) у національній валюті – 15% (до 11 жовтня – 10%), а в іноземній валюті – 25% (до 11 жовтня – 20%);
  4. за коштами вкладів і коштами на поточних рахунках інших банків-нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій-нерезидентів у національній валюті – 15% (до 11 жовтня – 10%), а в іноземній валюті – 25% (до 11 жовтня – 20%).


Джерело: НБУ