Для електромобілів підприємства потрібно складати подорожні листи

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Підприємство купило електромобіль для господарських потреб. Заряджається електроенергією на підприємстві, рахунок отримуємо за електрику загальний на підприємство. Чи потрібно складати подорожні листи при використанні електромобіля? Наприклад, для відрядження працівників підприємства, який вид палива писати і якщо електромобіль заряджають на підприємстві і немає ніяких чеків на зарядку, як підтвердити відрядження на один день?

На нашу думку, подорожні листи потрібні. Саме подорожній лист є підставою для ведення обліку роботи транспорту та використаного пального чи кількість спожитої електроенергії для електромобіля.

 

І оскільки типова форма такого подорожнього листа скасована, підприємство самостійно може розробити форму, яку потім буде використовувати в обліку.


Для підтвердження господарності спожитої електроенергії достатньо вести в довільній формі подорожні листи із зазначенням маршруту пересування.

 

Як у випадку з пальним, окремо оприбутковувати електроенергію при заправці електромобіля, і в подальшому, списувати її при використанні не потрібно. Вартість використаної електроенергії доцільно списувати до складу витрат поточного періоду, в залежності від призначення автомобіля.


Якщо, наприклад, автомобіль використовується директором, то витрати на його заправку будуть відповідно відноситись до адміністративних витрат.

 

На користь такого підходу свідчить той факт, що відображати енергію, що зберігається у електронних пристроях не доречно, виходячи із своєї суті – електроенергія, з метою обліку, споживається безпосередньо під час зарядки, а не фактичного використання пристрою.

 

Жодних офіційно затверджених норм витрати електроенергії для електрокарів немає. Для сприятливих податкових наслідків (амортизація авто, «вхідний» ПДВ, виключення ризиків визнання додаткового блага фізособи, яка користується авто, тощо) потрібно підтверджувати факт використання автомобіля в господарській діяльності.

 

Доказом використання авто в госпдіяльності, вважаємо, може слугувати подорожній лист, який оформляють у довільній формі.


Наприклад, для електромобіля можна взяти подорожній лист легкового автомобіля, в якому літри замінити на заряд у кВт-год. У ньому зазначаємо інформацію про кількість спожитої електроенергії при зарядці акумулятора, маршрут і пробіг електромобіля. Тобто, класичного «списання» електроенергії на заправку і використання авто тут не буде, а мають місце отримані послуги з постачання електроенергії на здійснення зарядки електромобіля.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar