Надбавка за вислугу років військовослужбовцям: кому, скільки і як виплачується

Одним із основних видів грошового забезпечення військовослужбовців є надбавка за вислугу років на військовій службі, яка встановлюється у відсотках посадового окладу (за основною чи тимчасово займаною посадою) з урахуванням окладу за військовим званням.

Порядок виплата цієї надбавки за вислугу років визначається розділом IV Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07.06.2018 №260.


Надбавка виплачується щомісячно у таких розмірах:


  1. від 1 до 5 років - 25 відсотків;
  2. від 5 до 10 років - 30 відсотків;
  3. від 10 до 15 років - 35 відсотків;
  4. від 15 до 20 років - 40 відсотків;
  5. від 20 до 25 років - 45 відсотків;
  6. від 25 і більше років - 50 відсотків.


Вислуга років для виплати надбавки обчислюється з дня початку до дня закінчення проходження військової служби відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».


Для виплати надбавки за вислугу років зараховуються періоди:


  1. зазначені в постанові Кабміну від 17.07.1992 №393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім військовослужбовців строкової служби і членів їх сімей та прирівняних до них осіб»;
  2. проходження військової служби, які зараховуються на пільгових умовах з розрахунку один місяць служби за півтора місяця на посадах, передбачених у штатах кораблів, катерів, морських суден або самохідних рейдових суден (далі - кораблі (судна)), у тому числі, які ремонтуються, а також на посадах, передбачених в управліннях груп, ланок, загонів, дивізіонів, бригад і центрів, до складу яких входять кораблі (судна), які постійно розміщені на кораблях (суднах)
  3. проходження військової служби під час виконання обов’язків у складі національного контингенту і національного персоналу, які зараховуються на пільгових умовах з розрахунку один місяць служби за три місяці.


Для виплати надбавки за вислугу років військовослужбовцям, призваним або прийнятим на військову службу із запасу, зараховуються всі періоди попередньої служби.


Періоди служби, які підлягають зарахуванню до вислуги років у пільговому порядку, обчислюються відповідно до законодавства. І періоди служби, обчислені на пільгових умовах відповідно до раніше встановленого порядку, перерахунку в бік зменшення не підлягають.


У разі поновлення на військовій службі внаслідок незаконного звільнення до вислуги років військовослужбовців зараховується час відсутності на службі з дня звільнення до дня поновлення на військовій службі.


До вислуги років служби не зараховуються час відбування військовослужбовцем такого покарання, як арешт (крім випадків, передбачених ст. 55 Кримінально-виконавчого кодексу України), відбування покарання в дисциплінарному батальйоні та строк самовільного залишення військової частини або місця служби, а також строк, під час якого військовослужбовець дезертирував із Збройних Сил України або добровільно здався у полон.


Для виплати надбавки за вислугу років командир військової частини щорічно станом на 01 січня оголошує наказом вислугу років військовослужбовців.


Наказ видається на підставі особових справ військовослужбовців та інших документів (за їх наявності), що підтверджують проходження військової служби. Календарна та пільгова вислуга років зазначаються окремо. Оголошення вислуги років для командира військової частини здійснюється наказом вищого командира за підпорядкованістю.


Військовослужбовцям, які прибули до військової частини для подальшого проходження служби, виплата надбавки за вислугу років здійснюється на підставі інформації про вислугу років, зазначеної у грошовому атестаті. Після надходження до військової частини особової справи військовослужбовця вислуга років для виплати йому надбавки оголошується наказом командира військової частини.


Джерело: Національна Асоціація Адвокатів України