Влада пропонує об’єднати сили для призупинення зростання дефіциту робочої сили

Створення «мапи попиту», яка покаже ринок праці в масштабах країни з урахуванням регіональних особливостей, може частково вирішити ситуацію браку робочих кадрів

Заступник Голови Комітету Олексій Мовчан узяв участь у конференції «Виклик нестачі людського капіталу, потреби мікро-, малого і середнього бізнесу в кваліфікованих кадрах», яку організували Українська Рада бізнесу, Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні у партнерстві з Advanter Group та Економічна експертна платформа.


«Брак робочих кадрів – проблема, що супроводжуватиме бізнес найближче десятиліття, – зазначає Олексій Мовчан. За дослідженням Міжнародної організації праці, за наступні 10 років дефіцит може сягнути 8,6 мільйона осіб. Тож ми разом з представниками бізнесу та влади обговорили різні шляхи вирішення цього актуального питання.


Наразі існує проблема, коли внутрішньо переміщені особи просто не можуть знайти роботу за своєю спеціалізацією у новому місці. Водночас у сусідніх областях є дефіцит кадрів. Створення «мапи попиту», яка покаже ринок праці в масштабах країни з урахуванням регіональних особливостей, може частково вирішити ситуацію.


Ще одна велика проблема – вікова дискримінація при працевлаштуванні. Багато компаній не розглядають кандидатів категорії 40+. А це люди з досвідом, які вміють і хочуть працювати, але не мають можливості.


Залучення трудових іммігрантів також непросто влаштувати, адже це потребує створення системи інтеграції працівників: як мінімум організація житла, як максимум – мовні курси. До того ж трудова імміграція посилить тиск на внутрішні ринки.


У своєму виступі наголосив, що запровадження економічного бронювання має призупинити зростання дефіциту робочої сили. Зараз розглядаються кілька моделей такого бронювання. Також держава докладатиме зусиль до повернення українських біженців із закордону.


Такі зустрічі необхідні, щоб об’єднати сили для стабілізації ситуації та реалізації обговорених проєктів задля економічного відновлення України».


Джерело: ВРУ