Для захисту прав поновлених працівників необхідні зміни до КЗпП

НААУ пропонує зараховувати до страхового стажу період, коли особа була незаконно звільнена і поновлена на роботі за рішенням суду. Це забезпечить безперервність страхового стажу для таких працівників

До страхового стажу зараховуватиметься період, протягом якого особа була звільнена за місцем роботи, а потім поновлена на підставі рішення суду, яким таке звільнення визнано незаконним

Таку законодавчу ініціативу містить проєкт Закону №11488 від 19.08.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення безперервності страхового стажу особи, поновленої на роботі після незаконного звільнення». Документом пропонуються відповідні доповнення до законів «Про загальнообвʼязкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».


Обгрунтовуючи необхідність змін, автори проєкту посилаються на постанову Верховного Суду у справі №580/2613/19, що містить висновок про безперервність страхового стажу особи, поновленої на роботі після незаконного звільнення. Суд зазначив, що стаж особи, яка була незаконно звільнена, а потім поновлена, вважається безперервним, а сама особа - застрахованою.


У Комітеті Національної асоціації адвокатів України (НААУ) з питань трудового права проаналізували законопроєкт та відзначили, що в більшості випадків роботодавці не виконують рішення суду щодо поновлення працівника на посаді саме щодо виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу, у тому числі не сплачують ЄСВ. Тобто, вони позбавляють поновленого працівника права на зарахування страхового стажу. Це повʼязано з тим, що роботодавці не несуть відповідальності за несвоєчасну невиплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу.


Тому НААУ пропонує додатково доповнити ч. 5 ст. 235 Кодексу законів про працю України положенням про те, що У разі затримки видачі копії наказу (розпорядження) про звільнення з вини роботодавця працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. У разі затримки виконання рішення суду щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу з вини роботодавця працівникові виплачується середній заробіток за весь час невиконання рішення суду, яке набрало законної сили.


Пропозицію направлено до Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів для врахування під час доопрацювання проєкту.


Джерело: Національна Асоціація Адвокатів України