Інвентаризація ПММ на АЗС і не тільки

Чи тільки АЗС зобов'язані проводити інвентаризацію паливно-мастильних матеріалів (ПММ)? Як часто проводити інвентаризацію палива на підприємстві? Яка відповідальність за непроведення інвентаризації ПММ? Відповіді на ці питання знайдете у нашій статті


Для забезпечення достовірності даних бухобліку та фінзвітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів і зобов’язань. Під час інвентаризації перевіряють і документально підтверджують їх наявність, стан і оцінку. Це прописано як у Законі України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон про бухоблік), так і в Положенні про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 №879 (далі – Положення № 879) (п. 1 ст. 10 Закону про бухоблік).


Інвентаризацію залишків пального проводять відповідно до Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України № 281/171/578/155 (далі Інструкція №281).


Якими документами передбачено проведення інвентаризації ПММ


Порядок інвентаризації ПММ на підприємствах визначено п.13 Інструкції №281.


В пп. 13.1 Інструкції №281 зазначено, що інвентаризація проводиться згідно з Інструкцією №69, з урахуванням особливостей, визначених Інструкцією №281. Інструкція №69 втратила чинність і замість неї застосовуємо Положення №879.


Отже, організаційні, облікові особливості інвентаризації визначаються Положенням №879, а технічні особливості проведення інвентаризації ПММ визначаються Інструкцією №281.


Хто зобов’язаний проводити інвентаризацію пального


Вимоги Інструкції №281 (абз. 4 п.1) є обов'язковими для всіх госпсуб'єктів, що займаються хоча б одним з таких видів економічної діяльності:


  1. закупівля нафти і нафтопродуктів на території України;
  2. транспортування нафти і нафтопродуктів на території України;
  3. зберігання нафти і нафтопродуктів на території України;
  4. реалізація нафти і нафтопродуктів на території України.
Інвентаризацію нафти та нафтопродуктів зобов'язані проводити навіть ті, хто закуповують пальне, яке відразу заправляють у баки авто, які використовують у господарській діяльності та ті, хто зберігають пальне для власних потреб

Яка періодичність та які ПММ потрібно інвентаризувати


Інвентаризацію проводять не рідше одного разу на місяць (п.13 Інструкції №281).  


Згідно п.13.2 Інструкції №281 інвентаризації підлягають нафта (газовий конденсат) і нафтопродукти, що містяться:


  1. у резервуарах;
  2. технологічних трубопроводах НПЗ;
  3. наявних на підприємстві транспортних засобах; 
  4. тарі незалежно від права власності;
  5. готівка на АЗС.


Інвентаризації підлягають також нафта і нафтопродукти, які згідно з договорами зберігаються на терміналах інших суб'єктів господарювання.


Відповідальність за організацію інвентаризації, правильне та своєчасне її проведення покладають на керівника підприємства (п. 13.4 Інструкції №281).


Порядок проведення інвентаризації пального

 

Для здійснення інвентаризації розпорядчим документом керівника підприємства створюються робочі і постійно діючі інвентаризаційні комісії, до складу яких залучаються особи, що мають досвід здійснення інвентаризації та установлюються терміни початку та завершення робіт з інвентаризації.


 Забороняється вводити до складу робочої інвентаризаційної комісії:


  1. головного бухгалтера підприємства;
  2. матеріально відповідальних осіб (МВО).
Забороняється призначати головою робочої інвентаризаційної комісії у тих самих МВО одного й того самого працівника два рази підряд (п.13.5 Інструкції №281)

На підприємствах, де внаслідок великого обсягу робіт, здійснення інвентаризації не може бути забезпечено однією робочою комісією, створюється декілька комісій (п.13.6 Інструкції №281).

Не дозволяється проведення інвентаризації складом інвентаризаційної комісії менше трьох фахівців (п.13.10 Інструкції №281)

Перед початком інвентаризації члени комісій отримують розпорядження про інвентаризацію, яким встановлюється час її початку і завершення (п.13.9 Інструкції №281).


Робочі інвентаризаційні комісії оформлюють акт інвентаризації нафти та нафтопродуктів:


  1. на підприємствах за формою № 24-НП;
  2. на АЗС акт інвентаризації на АЗС за формою № 25-НП.


Акт інвентаризації нафтопродуктів складають у двох примірниках та підписують всі члени комісії та МВО. Перший примірник подають до бухгалтерії, а другий залишається у МВО.

    

Під час інвентаризації, у разі зміни МВО, опис складають у трьох примірниках, з яких другий і третій примірники залишаються у МВО, що приймають і здають пальне.


Акт інвентаризації та протокол засідання постійно діючої інвентаризаційної комісії протягом трьох робочих днів має бути розглянутий і затверджений керівником підприємства (п.13.21 Інструкції №281).


Результати інвентаризації після затвердження керівником підприємства протоколу засідання інвентаризаційної комісії відображаються за бухгалтерським обліком у тому місяці, у якому завершено інвентаризацію (п.13.22 Інструкції №281).

Відпуск пального під час здійснення інвентаризації забороняється

Коли дозволяється взаємний залік надлишків і нестач


Переведення з однієї марки або виду до іншої марки нафтопродуктів для взаємного заліку надлишків і нестач допускається, як виняток:


  1. за один і той самий період;
  2. в однієї і тієї самої МВО;
  3. одного й того самого найменування;
  4. в однакових кількостях.


Дозволяється проводити взаємозалік олив і мастил, розфасованих до дрібної тари, що подібна за зовнішнім виглядом.


Переведення нафтопродуктів з однієї марки (виду) до іншої оформлюють актом переведення нафтопродуктів (нафти) з однієї марки до іншої за формою № 18-НП. Про допущену пересортицю палива МВО надають вичерпні пояснення постійно діючій інвентаризаційній комісії.

    

Остаточне рішення щодо взаємозаліку надлишків і нестач нафтопродуктів приймає керівник підприємства після розгляду матеріалів, що подала постійно діюча інвентаризаційна комісія (п.13.14 Інструкції №281).


Що робити з нестачею і надлишками нафтопродуктів 


Виявлені під час інвентаризації та інших перевірок розбіжності фактичної наявності нафти і нафтопродуктів з даними бухобліку регулюю п.13.17 Інструкції №281:


  1. нестачу у межах затверджених норм природних втрат включають до інших витрат операційної діяльності;
  2. якщо різниця між кількістю нафтопродуктів, установлена під час інвентаризації, і даними бухобліку за вирахуванням втрат у межах норм природних втрат не перевищує граничної величини відносної похибки методу вимірювання маси нафтопродуктів кожного резервуара, то нестача не стягується з МВО, а надлишки їй не оприбутковуються; фактично наявною кількістю нафтопродуктів визнається кількість за даними бухгалтерського обліку;
  3. відносна похибка методу вимірювання маси застосовується для фактичного залишку маси нафтопродуктів, які містяться у резервуарах, визначених інвентаризацією;
  4. нестача нафтопродуктів, яка за сумою перевищує норми природних втрат та границі відносної похибки, відшкодовується МВО в розмірі збитків, розрахованих, виходячи з останньої ціни реалізації з ПДВ. Надлишки, які перевищують похибку вимірювання, оприбутковують за складським та бухобліком за ціною останнього надходження. У разі, якщо винних осіб не встановили, вартість нестач відносять на збитки підприємства.


Надлишки нафтопродуктів, розфасованих до тари, установлені під час інвентаризації, оприбутковують (п.13.20 Інструкції №281).


Яка відповідальність за непроведення інвентаризації палива


Несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризацій грошових коштів і матеріальних цінностей тягнуть за собою накладення штрафу (ст. 164-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X (далі КУпАП):


  1. від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн) за перше порушення;
  2. від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн) за повторне порушення протягом року.


Складати протокол про цей адмінштраф мають право органи Національної поліції (ст. 255 КУпАП).


А накладати штраф має Державна аудиторська служба (ст. 234-1 КУпАП), але у неї повноваження контролювати тільки бюджетні кошти, а тому штрафувати інших суб’єктів господарювання формально не може (ст. 2ст. 8 Закону України від 26.01.1993 №2939-XII «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні»).

Інших заходів відповідальності чинне законодавство не передбачає

Висновки


  1. Порядок інвентаризації ПММ регулюється нормами Інструкції №281.
  2. Інвентаризація палива проводиться відповідно до законодавства усіма суб'єктами господарювання.
  3. Інвентаризацію нафтопродуктів здійснюють не рідше одного разу на місяць.


Ірина ГОРДІЄЦЬ, незалежний консультант з податкового та бухгалтерського обліку


Шаблони та зразки документів:


Акт інвентаризації на АЗС (форма №25-НП)

Акт інвентаризації (Форма N 24-НП)

Акт інвентаризації нафтопродуктів (нафти) у суднах

Порівняльна відомість результатів інвентаризації нафтопродуктів (нафти)

Акт інвентаризації нафтопродуктів (нафти), які належать і перебувають на відповідальному зберіганні

Наказ про призначення робочої інвентаризаційної комісії (зміна МВО)