ФОП-єдинник може здавати в оренду частину нежитлового приміщення площею до 900 кв. м.

Державна податкова служба України пояснила, що ФОП І - ІІІ груп може здавати в оренду частину нежитлового приміщення площею до 900 кв. м., за умови, що решта площі нежитлового приміщення не перебуває в оренді

Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. зазначене положення стосується також використання майна, що надається в оренду ФОП на спрощеній системі оподаткування (ч. 1 ст. 320 ЦКУ).


Згідно з пп. 291.5.3 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку І - ІІІ груп ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів.


Отже, ФОП – платник єдиного податку має право здавати в оренду частину нежитлового приміщення площею до 900 кв. метрів (якщо загальна площа даного приміщення перевищує 900 кв. метрів). За умови, що решта площі нежитлового приміщення не перебуває в оренді.


Джерело: ДПС