Що очікувати у серпні 2024 року

Нове Положення про фінмоніторинг, зміни до ПКУ, індексація, відомості до ПФУ для цілей бронювання, які податки для ФОПів у серпні та продовження воєнного стану та мобілізації - детальніше у статті


Нове Положення про фінмоніторинг: хто повідомляє про підозрілі операції


Наказом Мінфіну від 07.06.2024 №282 затверджено Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Мінфін.


Наказ набирає чинності з 1 серпня 2024 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.


Це новий документ і він стосується насамперед аудиторів, бухгалтерів, податкових консультантів, рієлторів та операторів лотерей. Йдеться про суб’єктів господарювання, які надають відповідні послуги. Адже вони є суб’єктами первинного фінмоніторингу відповідно до статті 6 Закону України від 06.12.2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».


Кого стосується:


  1. суб’єктів аудиторської діяльності;
  2. бухгалтерів, суб’єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;
  3. суб’єктів господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;
  4. суб’єктів господарювання, що надають посередницькі та/або консультаційні послуги під час здійснення операцій з нерухомим майном;
  5. суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них;
  6. суб’єктів господарювання, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями та/або надають посередницькі послуги в такій діяльності;
  7. суб’єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри.


Положенням установлюються загальні вимоги щодо організації та проведення первинного фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Мінфін.

Зверніть увагу, що Положення стосується юридичних осіб та самозайнятих осіб, які є суб'єктами господарювання. Тобто особи, які займаються бухобліком, консультуванням, аудитом у межах своїх трудових обов’язків, тобто як наймані особи, не підпадають під норми цього Положення. У такому випадку суб’єктом первинного моніторингу є їх роботодавці

Отже, якщо ви як самозайнята особа або як керівник юрособи, повинні виконувати обов’язки таких суб’єктів, треба вивчити всі вимоги, які передбачені у Положенні №282 і виконувати їх.


Для суб’єктів первинного моніторингу Законом України від 06.12.2019 №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» передбачено відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого визначено у тисячах неоподатковуваних мінімумів – від 10 тисяч (тобто 170 000 грн) до 100 тисяч (1 700 000 грн), при чому штрафи можуть застосовуватися одночасно за різні порушення.


З 1 серпня діятимуть зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу


25 липня опубліковано Закон України від 18.06.2024 №3813-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства» про особливості податкового адміністрування під час війни для платників з високим рівнем добровільного дотримання норм ПКУ.


Цей Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім окремих норм. Відповідно норми запрацюють з 1 серпня 2024 року.


Законом пропонується:


  1. запровадження Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану;
  2. до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства включатимуться юридичні особи та фізичні особи-підприємці, резиденти Дія.Cіty, які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо).


Платники податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, включені до Переліку, отримуватимуть такі переваги:


  1. мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  2. скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування;
  3. скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій;
  4. за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти, зокрема, з використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі в режимі відеоконференції.


Деякі норми Закону мають рекомендаційний характер та лише пропонують уряду внести зміни до Порядку бронювання (Постанова КМУ від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час) і надати можливість платникам податків, які включені до Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, автоматично бронювати до 25% своїх військовозобов’язаних працівників.


З відкритим переліком даних платників, а також критеріями можна ознайомитися на сайті ДПС.


У серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату


Нагадаємо, що, за даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в червні 2024 р. порівняно із травнем 2024 р. становила 2,2%, з початку року – 4,3%. Отже, індекс інфляції за червень 2024 р. становить 102,2%. Цей показник впливає на розрахунок індексу споживчих цін для нарахування індексації.


Індекс споживчих цін для визначення порогу індексації обчислюється через множення місячних індексів споживчих цін починаючи з січня 2024 р. – цього вимагає Держбюджет-2024.


Розрахунок індексу споживчих цін за січень – червень:

1,043 = 1,004 × 1,003 × 1,005 × 1,002 × 1,006 × 1,022.

У відсотках цей показник становитиме:

1,043 × 100 = 104,3%.


Індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103%.


У червні 2024 року поріг індексації вже перевищено. Цей показник впливатиме на нарахування індексації в серпні.


Відповідно до п. 1-1 Порядку № 1078 підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін.


ІСЦ за червень оприлюднено в липні, тож він впливає на нарахування індексації в серпні.

Отже, для тих працівників, у яких «базовий» місяць — грудень 2023 р., у липні 2024 р. індексацію ще не нараховуємо. А з серпня 2024 р. індексацію вже потрібно буде нараховувати

Нагадуємо: зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тому в серпні 2024 р. індексації підлягатиме зарплата працівників у межах 3 028 грн.


Щоб перевірити свої розрахунки або порахувати суму індексації, ви можете скористатися нашим калькулятором.

Щоб не індексувати зарплату в серпні роботодавцям, які підпадають під індексацію, можна збільшити оклади (тарифні ставки) працівників:


  1. з 1 серпня на суму такої індексації. Тоді серпень стане новим «базовим» місяцем, і обчислення ІСЦ треба буде починати з індексу інфляції за вересень. Індексація зарплати не проводитиметься до нового перевищення ІСЦ порогу в 103%. Оскільки підвищення зарплати відбудеться на суму індексації, то «фіксована» індексація не виникне;
  2. з 1 липня на будь-яку суму (навіть на 1 грн), оскільки в липні 2024 р. індексація зарплати ще не проводиться. У такому разі липень стане новим «базовим» місяцем, розрахунок ІСЦ для нього треба буде проводити наново, і в серпні індексувати зарплату буде не потрібно. «Фіксована» індексація при цьому теж не виникне.


Відомості до ПФУ для бронювання: подати за минулі періоди можна до 1 серпня


Термін, протягом якого роботодавці для цілей бронювання мають передати відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 8 червня 2024 року, продовжено до 1 серпня.


Нагадаю, що даний обов’язок для роботодавців визначений Постановою КМУ від 05.06.2024 № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану», яка набрала чинності 08.06.2024.


Роботодавці в режимі реального часу мають передавати через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі е-послуг ПФУ відомості про:


  1. прийняття працівника на роботу;
  2. його переміщення з одного структурного підрозділу до іншого;
  3. переведення на іншу постійну посаду;
  4. звільнення;
  5. поновлення на роботі;
  6. тимчасове припинення;
  7. відновлення дії трудового договору.


Після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулися не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.


Які податки для ФОПів у серпні


Підприємців цікавить, які саме податкові ставки для ФОП різних груп будуть чинні з 1 серпня та скільки податків прийдеться заплатити ФОПам наступного місяця.


В Україні Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) сплачується за всіх працівників. У тому числі для фізичних осіб-підприємців, які ведуть діяльність самостійно, цей внесок також є обов'язковим.


У серпні розміри мінімального та максимального ЄСВ залишаться без змін:


  1. мінімальний розмір ЄСВ складає 22% від мінімальної зарплати – 1 760 грн за місяць;
  2. максимальний розмір ЄСВ становить 22% від 15 мінімальних зарплат – 26 400 грн за місяць.


Єдиний податок (ЄП), у серпні буде таким:,


  1. ФОП 1 групи повинен заплатити 302,80 грн (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб);
  2. ФОП 2 групи заплатить 1420 грн (це 20% від мінімальної зарплати);
  3. ФОП 3 групи має заплатити фіксований ЄП на рівні 2023 року (3% від доходів для платників ПДВ та 5% від доходів для неплатників ПДВ).,


Але Уряд планує найближчим часом прийняти Законопроєкт № 11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким підвищують податки для юросіб, ФОП і фізосіб.


Передбачається запровадити сплату військового збору:


  1. 1% «з обороту» (від доходу) юросіб – платників податку на прибуток;
  2. 1% від ЄП-доходу для платників ЄП (як юросіб, так і ФОП) групи 3;
  3. 1% від ЄП-доходу для платників ЄП – юросіб групи 4;
  4. у «фіксованому» розмірі 5% від двох мінзарплат щомісячно (тобто для місяців 2024 року – 710 грн) для ФОП-єдиноподатників групи 1, 2 та 4;
  5. для юросіб та ФОП, які займаються продажем ювелірних (побутових) виробів – за ставкою 30% доходу / виручки від продажу ювелірних (побутових) виробів;
  6. для постачальників послуг мобільного зв’язку – за ставкою 5% від вартості послуг мобільного зв’язку, сплачених кінцевими користувачами таких послуг.


Крім того, пропонується запровадити сплату військового збору при придбанні:


  1. легкових автомобілів, що підлягають першій реєстрації в Україні, – 15% від вартості;
  2. банківських металів, придбаних у банківських установах – 5% від їх вартості;
  3. встановлення ВЗ – 5% для будь-якого продажу нерухомості (навіть, якщо здійснюється перший продаж нерухомості за рік, яка є у власності фізичних осіб понад 3 роки).


Воєнний стан та мобілізація продовжені до 10 листопада: норми, зміни, звітність


Парламент на своєму засіданні 23 липня підтримав Укази Президента про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації:


  1. Указ Президента України від 23.07.2024 № 469/2024 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»;
  2. Указ Президента України від 23.07.2024 № 470/2024 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».


А це значить, що після офіційного опублікування Законів, якими затверджено Укази, строк дії воєнного стану в Україні з 12 серпня 2024 року продовжується ще на 90 діб, тобто до ранку 10 листопада.


До речі, в розділі «Довідники» є навігатор воєнного стану, в якому зібрано всі рішення парламенту щодо продовження воєнного стану та мобілізації.


Продовження воєнного стану до ранку 10 листопада 2024 р. вносить корективи в роботу підприємства.


Так, у серпні немає передсвяткових та святкових днів (ст. 73 КЗпП), а також не працює правило перенесення вихідного дня. Тому 24 серпня (субота) – День Незалежності України – буде звичайним вихідним днем, який не переноситься на понеділок 26 серпня, а 23 серпня (п’ятниця) – не буде передсвятковим та не скорочується на одну годину.

Тому при стандартній п'ятиденці норма тривалості робочого часу для серпня становитиме 22 робочих дні та 176 годин

У період з 12 серпня до 9 листопада включно працівники мають право оформити відпустку без збереження зарплати через воєнний стан за ч. 3 і 4 ст. 12 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Період перебування у відпустках за даними підставами не включають до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

За мобілізованими працівниками на підприємстві зберігаємо місце роботи та посаду, про що видаємо наказ. Призваним працівникам, за рішенням роботодавця, може виплачуватися матеріальна допомога у розмірі середнього заробітку або в іншому розмірі.

Крім іншого, не забувайте, що не пізніше ніж 7 серпня потрібно подати Звіт з праці за формою № 1-ПВ місячна за липень 2024 року

Джерело: 7еminar