Чи може директор працювати без зарплати?

Хто має право управління підприємством?  Як засновнику надати право управління підприємством? За яких умов можна керувати підприємством без нарахування зарплати? Відповіді на ці питання, у нашій публікації


Наявність трудових відносин передбачає виплату зарплати


Директор не може працювати без зарплати.


Якщо існують трудові відносини, то повинна бути заробітна плата, незалежно від того, чи веде підприємство господарську діяльність, чи ні, чи воно давно створене, чи тільки сьогодні.


Якщо працівника, навіть якщо це директор, прийняли на роботу, йому повинні виплачувати заробітну плату.


Однак існує інше рішення, яке ґрунтується на нормах закону.


Право управління підприємством


Частина 4 ст. 128 Господарського кодексу України встановлює:

«Громадянин здійснює управління заснованим ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника, який наймається за контрактом».

Стаття 65 цього ж кодексу зазначає:

«Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів».

З цих норм можна зробити висновок, що управління підприємством здійснює або уповноважений орган (директор чи колегіальний орган-дирекція) або безпосередньо власник. Власник, засновник або учасник можуть здійснювати управління підприємством, яке вони заснували самостійно або разом з іншими фізичними чи юридичними особами.


Надання права управління підприємством


Як реалізувати це право? Така можливість повинна бути передбачена в статутних документах підприємства. Внести відповідне положення до статуту можна як під час створення підприємства, так і пізніше, якщо виникне потреба скористатися цією можливістю.


Рішення про те, що управління підприємством здійснюватиме засновник, слід зафіксувати:


  1. у протоколі зборів учасників, якщо учасників декілька;
  2. у рішенні, якщо засновник лише один і саме він здійснюватиме управління.


На підставі рішення або протоколу інформацію про засновника-керівника потрібно внести до Єдиного державного реєстру. Цих документів цілком достатньо, щоб законно управляти підприємством без необхідності нараховувати та виплачувати засновнику заробітну плату.


Управління підприємством, що не веде діяльність


Інформація, що можливість директора працювати без зарплати стосується лише підприємств, які не ведуть діяльність, не має нормативного підґрунтя.


Висновки


Отже, директор не може працювати без зарплати. Проте засновник може керувати заснованим ним підприємством без отримання заробітної плати. Для цього потрібно:


  1. Внести до статуту положення про те, що власник, засновник або учасник можуть здійснювати управління підприємством.
  2. Зафіксувати в протоколі зборів учасників або в рішенні, що управління підприємством здійснюватиме засновник.
  3. На підставі рішення або протоколу внести інформацію про засновника-керівника до ЄДР.


Цих документів достатньо, щоб на законних підставах не нараховувати та не виплачувати заробітну плату засновнику, який керує підприємством.


Джерело: 7еminar