Уряд схвалив Держбюджет України на 2025 рік - законопроєкт зареєстрували у ВРУ за №12000

Проєкт закону вже зареєстровано у Раді за №12000 від 14.09.2024. За словами Ярослава Железняка у цьому бюджеті заморозили майже всі соціальні стандарти і показники

Сьогодні, 13 вересня, Уряд схвалив проєкт Державного бюджету України на 2025 рік. Його вже зареєстровано у Раді №12000 від 14.09.2024.


Міністр фінансів України Сергій Марченко під час засідання Кабміну підкреслив:

Оборону України буде забезпечено. Фінансування сектору безпеки і оборони є ключовим пріоритетом, що закладено в проєкті Державного бюджету України на 2025 рік. Видатки для забезпечення ефективного протистояння ворогу зростатимуть. Всі внутрішні надходження і запозичення направимо на потреби захисників України. Допомога громадянам, підтримка ветеранів, соціальні послуги - також у фокусі Уряду на наступний рік

Доходи загального фонду держбюджету наступного року (без урахування офіційних трансфертів і грантів) передбачені на рівні 2007,4 млрд грн. Видатки загального фонду державного бюджету становлять 3643,6 млрд грн.


Забезпечення соціального захисту також залишається важливим пріоритетом. Допомога ветеранам війни - фінансування програм підтримки збережено на рівні поточного року, з урахуванням розподілу інвестиційних проектів. Кошти для ВПО, особам з інвалідністю, пільги та субсидії, трансферти Пенсійному фонду на виплату пенсій будуть враховані у повному обсязі. Окрім того, у 2025 році будуть індексовані пенсії (з 1 березня 2025 року).


Соціальні стандарти, зокрема мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року.


За словами Ярослава Железняка у цьому бюджеті заморозили майже всі соціальні стандарти і показники:


  1. мінімальна зарплата – 8000 грн;
  2. прожитковий мінімум – 2920 грн


Крім того, пан Железняк повідомив, що у бюджеті на наступний рік не закладено ідею про кешбек. Просто зникла програма: «Підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги», на яку в цьому році запланували 3 млрд грн.


На підтримку соціально незахищених громадян виділено 419,2 млрд грн, з яких:


  1. 237,9 млрд грн спрямовується Пенсійному фонду на виплати пенсій,
  2. 127,9 млрд грн –  на допомогу малозабезпеченим сім’ям та особам у складних життєвих обставинах, 
  3. 42,3 млрд грн –  на виплату пільг і субсидій. Також передбачені кошти для програм підтримки осіб з інвалідністю та сімей з дітьми.


У рамках підтримки бізнесу передбачено фінансування Фонду розвитку підприємництва у розмірі 18 млрд грн для надання пільгових кредитів за програмою «5-7-9%», а також 1,4 млрд грн буде виділено на гранти для бізнесу.


Передбачено 1 млрд грн на гуманітарне розмінування земель.


Деталі в інфографіці за посиланням


Джерело: Мінфін


Додатково радимо переглянути відео Тетяни Гуль. Експертка розповідає:


  1. Чи зміниться мінімальна зарплата, прожитковий мінімум та розмір ЄСВ в 2025 році.
  2. Чи змінювати посадові оклади в 2025 році.
  3. Про індексацію зарплати, розмір неоподатковуваних добових та подарунків в 2025 році.