Чи зросте індексація за жовтень. Про «червоні лінії» економічного бронювання. Реєстрація бухгалтера суб'єктом первинного фінмону. 🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 11.09.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉


Товстий гаманець і тонка талія. Аби не переплутати


За першу половину року середня зарплата становила 19 934 грн. Серед секторів економіки із найвищими середньомісячними зарплатами у ІІ кварталі 2024 року лідерами стали інформаційні технології, авіаційний транспорт і фінанси. Інформацією поділився Данило Гетманцев.


Він назвав основний фактор, що тисне на зростання зарплат та номінальний і реальний відсоток підвищення зарплати. Деталі за посиланням.


(Не) підвищення окладів у січні 2024 та індексація


Механізм нарахування індексації у разі підвищення грошового доходу визначає п. 5 Порядку №1078. Мінсоцполітики пояснило, як нараховувати індексацію, якщо у січні 2024 року не підвищували оклади.


Чи зросте індексація за жовтень?


Про це детальніше говорить Тарас Шарий у рубриці «7 хвилин», а саме:


  1. Як визначити базовий місяць для індексації зарплати в жовтні?
  2. Як визначити суму індексації зарплати в жовтні та як уникнути індексації?


Дивитися відео


1С у минулому – майбутнє з програмою Nova Era


Хочете вести облік у програмі від українського виробника? Ознайомтеся з Курсом для бухгалтерів, на якому Ви зможете навчитися вести бухгалтерський та управлінський облік у новій програмі «Nova Era».


Це українська система для управлінського, бухгалтерського, кадрового та податкового обліку з елементами CRM, яка охоплює можливості розширення або створення персоналізованих облікових систем у режимі no-code/low-code.


До курсу


Про правки та «червоні ліні» економічного бронювання


Кабінет міністрів разом з бізнесом та військовими експертами напрацьовує правки до параметрів економічного бронювання. Незабаром вони повноцінно запрацюють.


Крім того Д. Шмигаль назвав «червоні» лінії економічного бронювання.


Заповнення платіжки під час сплати на єдиний рахунок


Під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску платники використовують винятково структурований формат реквізиту «Призначення платежу». Податківці навели приклади заповнення платіжок та розповіли про особливості їх заповнення.


Облік придбання основних засобів


Придбати основні засоби (ОЗ) можна не лише у вітчизняних постачальників, так і у нерезидентів, як за рахунок власних коштів, так і за рахунок банківського кредиту. А метою може бути – використання їх не тільки у виробничій діяльності, а й у негосподарських цілях.


Тож розглянемо на прикладах, які проведення в бухобліку слід зробити у таких ситуаціях. Та передусім визначимося із тим, які витрати слід включити до первісної вартості ОЗ, а які ні.


🎁 Редакція знову радує подаруночками


Сьогодні в подарунок ми підготували для Вас ексклюзивний довідник з військового обліку «Покроковий алгоритм оповіщення та вручення повісток працівникам».


Забрати подарунок


Мінфін змінить форму акцизної декларації


На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу Мінфіну щодо внесення змін до форми декларації з акцизного податку та Порядку її заповнення і подання. Що саме змінюють? Дізнаєтеся за посиланням.


А от що потрібно врахувати платникам акцизного податку при поданні звітності? Поговоримо тут.


Корисне для бухгалтера


  1. Державний реєстр РРО оновлено
  2. Чи реєструватись бухгалтеру-ФОПу, який веде ФОПів, суб'єктом первинного фінансового моніторингу
  3. ДПС нагадала обов'язки платника податків
  4. Ключові відмінності надомної та дистанційної роботи
  5. Тимчасову непрацездатність внаслідок нещасного випадку оплачують і за сумісництвом?
  6. Як через Е–кабінет ФОПу надіслати заяву про застосування спрощенки
  7. Як проходить камеральна перевірка податкових декларацій


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 та отримуйте доступ до більше ніж 2200+ відеоматеріалів, понад 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша не п'є каву на роботі, бо до обіду не засне Редакція