Мінфін змінить форму декларації з акцизного податку та Порядку її заповнення і подання

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу Мінфіну щодо внесення змін до форми декларації з акцизного податку та Порядку її заповнення і подання. Через зміни внесені до Податкового кодексу ця форма, відповідно і порядок її заповнення і подання потребують певних змін

Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми декларації з акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку» (далі – проєкт наказу) розроблено з метою приведення положень наказу Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації з акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку», у відповідність із вимогами законодавства.


Проєктом наказу запропоновано внести зміни, зокрема:


  1. до розділу А «Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше», розділу Б «Податкові зобов’язання з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах)», щодо доповнення Декларації рядками за кодами операцій в частині відображення понаднормативних втрат спирту, алкогольних напоїв, тютюнової сировини, тютюнових виробів.


Додатки 1, 2 до Декларації пропонують викласти в новій редакції з метою:


  1. відображення розрахунку суми акцизного податку, яка підлягає сплаті, у тому числі за сформовані унікальні ідентифікатори, відповідно до електронних марок, які нанесені на товар (продукцію), операції з ввезення та реалізації якого (якої) є об’єктом оподаткування акцизним податком,
  2. зміни щодо розрахунку сум акцизного податку, яка підлягає сплаті відповідно до встановлених норм втрат та відходів із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць, виробничих втрат і виходу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, норм втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат алкогольних напоїв, сукупних втрат та відходів ферментованої / неферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Зміни набирають чинність з 01 січня 2026 року.


Також, додаток 3 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (ст. 225 ПКУ)», викладено в новій редакції з метою відображення змін до вказаної статті Кодексу в частині запровадження обчислення суми податкового зобов’язання:


  1. за сформованими унікальними ідентифікаторами – відповідно до електронних марок акцизного податку (зміни набирають чинність з 01 січня 2026 року);
  2. з урахуванням норм втрат сировини та готової продукції;
  3. окремо відповідно до ст. 225 ПКУ та відповідно до п. 225.51 – щодо особливостей використання податкового векселя при ввезенні алкогольних напоїв на митну територію України для подальшого їх розливу в споживчу тару (розділи І та ІІ додатка 3). 


Крім того, запропоновано внести зміни до розділу В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» в частині зазначення використання пільгових обсягів скрапленого газу, легких та важких дистилятів.


Проєктом наказу передбачено виключити з 01 січня 2026 року додаток 5 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з втрачених марок акцизного податку, що були придбані для маркування тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах». Оскільки з початком використання електронної акцизної марки для маркування зазначених підакцизних товарів такий додаток втрачає свою актуальність.


Проєкт наказу та додатки до нього можна переглянути на офіційному вебсайті Мінфіну.


Джерело: Мінфін