Чи має право працівник заключити договір про добровільну участь і сплатити ЄСВ за попередні періоди

Працівники, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, не мають права укладати договір про добровільну сплату ЄСВ за попередні періоди. Виняток становлять лише домашні працівники, оскільки їхнє соціальне страхування може здійснюватися на добровільних засадах

Чи має право особа, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди?

Не має права. І ось чому.


Відповідно до частини першої ст. 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) право на добровільну сплату ЄСВ мають:


  1. члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;
  2. особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 частини першої ст. 4, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, в тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  3. домашні працівники.


Згідно з ст. 173 прим. 2 Кодексу законів про працю України домашній працівник – це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем.


Роботодавцем є фізична особа, яка є одним із членів домогосподарства та з якою домашній працівник уклав трудовий договір.


Водночас загальнообов’язкове державне соціальне страхування домашніх працівників здійснюється на засадах добровільності.


Враховуючи частину першу ст. 10 Закону № 2464 особа, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, не має права на заключення договору про добровільну сплату ЄСВ.


Виключення становлять домашні працівники, які виконують домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем, оскільки відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 роботодавці домашніх працівників не є платниками єдиного внеску за таких працівників, а загальнообов’язкове державне соціальне страхування домашніх працівників здійснюється на засадах добровільності.


Джерело: ЗІР Категорія 201.05