Податкові наслідки у ФОП не платника ПДВ при отриманні електронних послуг від особи-нерезидента

Якщо фізична особа-підприємець (ФОП) не зареєстрована платником ПДВ, вона зобов’язана самостійно нараховувати та сплачувати ПДВ за послуги, отримані від нерезидентів

Чи виникають податкові наслідки у ФОП не платника ПДВ при отриманні електронних послуг від особи-нерезидента, яка не зареєстрована платником ПДВ на митній території України?

Якщо послуги, які надаються ФОПу особою - нерезидентом відповідно до умов договору та норм ПКУ класифікуються як електронні послуги, та місце постачання таких послуг визначається на митній території України, то такі послуги є об’єктом оподаткування ПДВ, а нарахування та сплата ПДВ за такою операцією здійснюється в залежності від статусу ФОПа (зареєстрований чи не зареєстрований платником ПДВ).


Отже, якщо ФОП (не платник ПДВ) придбав у іноземної компанії, яка не зареєстрована платником ПДВ, електронну послугу, місце постачання якої визначається на митній території України, то він зобов’язаний нарахувати та сплатити ПДВ за такою операцією відповідно до ст. 208 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), незалежно від того, з якої причини іноземна компанія не зареєстрована платником ПДВ в Україні, в тому числі якщо обсяг її доходів менше 1 млн гривень.


Здійснення особою - нерезидентом операцій з постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, у тому числі ФОП, не зареєстрованим як платники ПДВ, без реєстрації такої особи - нерезидента як платника ПДВ відповідно до ст. 208 прим. 1 ПКУ тягне за собою накладення штрафу на таку особу - нерезидента (п. 117.5 ПКУ).


Джерело: ДПС