Одноразові надбавки враховують при розрахунку середньої зарплати для відпускних і лікарняних

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Яку вибрати одноразову надбавку працівнику (за напруженість, за інтенсивність, за ініціативність), щоб не враховувалася в розмір середньої зарплати при розрахунку відпускних та лікарняних?

На жаль, таку надбавку вибрати неможливо.


Згідно з п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхування, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 №1266, для обчислення середньоденної зарплати для лікарняних враховується заробітна плата (доход), на яку нарахований єдиний внесок. Надбавки та доплати до тарифних ставок включаються до фонду додаткової заробітної плати (п. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 №5).


Отже, на суму надбавки нараховується ЄСВ. Відповідно надбавки до зарплати включаються до розрахунку лікарняних.


При обчисленні середньої заробітної плати для відпускних враховують всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору (п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 №100; далі - Порядок №100).


Вичерпний перелік виплат, які не включаються до розрахунку середньої зарплати визначений п. 4 Порядку №100, зокрема, це виплати за виконання окремих доручень (одноразового характеру), що не входять в обов'язки працівника (за винятком доплат за суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання додаткових обсягів робіт та виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників). Інші надбавки будуть включатися в розрахунок середньої зарплати для відпускних.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело:  7еminar