Уточнююча декларація може врятувати від анулювання ЄП за перевищення граничного обсягу доходу

ДПС на підставі пп.3 п. 299.10 ПКУ та пп. 3 пп. 298.2.3 ПКУ виключили госпсуб’єкта із реєстру платників єдиного податку через перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платником єдиного податку третьої групи. Як платнику вдалось оскаржити дане рішення, розповідаємо у публікації

Отже, платник просив скасувати оскаржене рішення, оскільки вважає, що контролери при проведенні перевірки декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) за звітний (податковий) період 2023 рік щодо перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу та прийнятті рішення про виключення з реєстру платників єдиного податку не врахували показники поданої уточнюючої податкової декларації. І саме ній платник задекларовав суму доходу, що не перевищує розмір граничного обсягу доходу за 2023 рік.


Результати розгляду скарги:


У разі виявлення контролерами під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених цією главою, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення (п. 299.11 ПКУ).


Разом з цим, відповідно до абз. 1 п. 50.1 ПКУ якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.


Виходячи з вищенаведеного, контролери при проведенні перевірки щодо перевищення суб’єктом господарювання протягом календарного року встановленого обсягу доходу повинні враховувати також показники поданої уточнюючої податкової декларації платника єдиного податку.


В результаті ДПС задовільнила скаргу платника.


Джерело: ДПС