ФОП отримав «свої» лікарняні: хто сплачує ПДФО, військовий збір та ЄСВ?

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Хто сплачує ПДФО та військовий збір із лікарняних ФОПа, які він отримав за «себе». І чи потрібно сплачувати ЄСВ?

З допомоги по тимчасовій непрацездатності ФОП перераховує ПДФО та ВЗ. ЄСВ не сплачується.


Якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, такі доходи оподатковують за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб (п. 177.6 ПКУ).


За роз’ясненням ДПС (ІПК від 05.04.2024 №1874/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК) самозайнята особа, яка отримує лікарняні від ПФУ, є сама для себе страхувальником та податковим агентом. Тому як податковий агент зобов’язана своєчасно та в повному обсязі нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету ПДФО, військовий збір.


Тож з суми отриманих від ПФУ лікарняних ФОП має перерахувати ПДФО за ставкою 18% та військовий збір 1,5%.


Базою для нарахування ЄСВ для ФОП на загальній системі є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності. (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»). Доходом ФОПа є доходи, отримані виключно від здійснення підприємницької діяльності.


Тож ФОП на загальній системі ЄСВ з лікарняних не сплачує.


Пп. 4 п. 292.11 ПКУ передбачено, що до складу доходу ФОПа – платника єдиного податку, не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ. Відповідно, ЄСВ на суми лікарняних нараховувати не потрібно.


Отже, ФОПи з суми лікарняних сплачують до бюджету ПДФО та ВЗ, ЄСВ на лікарняні не нараховують.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело:  7еminar