Визначення кінцевого бенефіціарного власника: роз’яснення та рекомендації Мін’юсту

Мін'юст надав рекомендації щодо подачі актуальної інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структури власності підприємств та назвав обставини, при яких це робити потрібно обов'язково

Подача та актуалізація інформації в Єдиному державному реєстрі про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) та структури власності виникає при наступних обставинах:


  1. у разі реєстрації юридичної особи;
  2. у разі зміни кінцевого бенефіціарного власника. У такому випадку подати до державного реєстратора інформацію про кінцевого бенефіціарного власника слід протягом 30 (тридцяти) робочих днів з дня його фактичної зміни.


Якщо юридична особа була зареєстрована давно (до встановлення вимог щодо необхідності подачі інформації про КБВ), вона зобов’язана подати інформацію про КБВ не пізніше 90 днів з дня припинення воєнного стану.


Положення про форму та зміст структури власності затверджено 19.03.2021 наказом Мінфіну. Також, 19.09.2023 Кабмін та НБУ спільною постановою №1011 затвердили Методологію визначення юридичною особою КБВ.


Методологія містить окремий розділ щодо особливості визначення КБВ неприбуткової організації - юридичної особи.


Процедурно подача відомостей про КБВ та вимоги до неї врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». Щодо громадських формувань, в розумінні цього закону лише громадські організації мають обов’язок подавати інформацію про свого кінцевого бенефіціарного власника.


Зразки складання схематичного зображення структури власності, зокрема, і безпосередньо для громадських організацій оприлюднено на офіційному вебсайті Мінфіну.


Крім того, для забезпечення єдиного підходу до розуміння вищезазначених норм законодавства представниками громадських об'єднань, Центр демократії та верховенства права у співпраці з Міністерством юстиції України розробив гід, який покликаний відповісти на найбільш поширені запитання у сфері визначення КБВ.


Джерело: Мін’юст