Як документально підтвердити знищення (втрату) товарів через війну

Форс-мажорні обставини, які призвели до знищення товарів (понесення витрат), засвідчуються сертифікатом про обставини непереборної сили та відповідними первинними документами

Тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником ПДВ в неоподатковуваних ПДВ операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника, товари, придбані в оподатковуваних ПДВ операціях, знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану (п. 32-1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).


До наведених у п. 32-1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ операцій норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються.


Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб’єкта господарської діяльності за собівартістю (ч. 1 ст. 14-1 Закону України від 02.12.1997 № 671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні»).


Отже, підтвердження знищення (втрати) товарів внаслідок настання дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану повинно здійснюватися на підставі відповідних первинних документів та за наявності сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).


Джерело: ДПС