Паливо для генератора: як купити і списати

Як відобразити в обліку придбання пального для генератора? Чи потрібна ліцензія для зберігання пального? Як списувати пальне для генератора і що буде, якщо не оформити списання? Відповіді на ці питання - у публікації


Відображення в обліку придбання пального для генератора


В бухобліку пальне для генератора зарахуємо за первісною вартістю і відповідно оприбутковуємо через рахунок 203.


Зберігання пального для генератора


Далі постає питання зберігання пального.

Чи потрібна нам ліцензію на зберігання такого пального?

Звернемось до Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №481).


За ст. 18 Закону №481 на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування суб'єкт господарювання має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 л на кожному об'єкті, що забезпечується електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів і ліцензій на право зберігання.


Якщо пального більше ніж 2000 л – необхідно зробити таке зберігання на підставі безоплатного подання декларації про провадження діяльності й зберігання пального.


Тобто якщо у вас до 2000 л на кожному об'єкті, де є електрогенераторна установка, то відповідно ліцензія на зберігання не потрібна.


Правила та облік списання пального


Ось тут є різні варіації. Досить часто від бухгалтерів чуємо:

Ось це придбане пальне, скільки заливаємо, стільки заливаємо. А по місяцю списую на витрати все пальне, що придбали для генератора.

Ну на жаль це некоректно.


І ви спитаєте, а які наслідки? А наслідки дуже прості, коли прийде податкова, вона у вас спитає:

А на якій такій підставі ви залишили собі право на податковий кредит на пальне, де підтвердження його використання в господарській діяльності?

Тобто вам необхідно на підприємстві встановити норми витрат пального. Вони можуть бути встановлені згідно з технічною документацією вашого генератора. І потім за цими нормами на підставі витрачання пального, з деяким коригуванням згідно, наприклад, тих самих доповідних записок, списувати таке пальне. І тоді у податківців не буде жодного питання щодо правомірності використання податкового кредиту на пальне.


Іноді запитують:

У нас така кількість автомобілів, ми стільки забираємо з заправок того пального, у нас там прямо тони ллються пального, не хочу я розбиратися з ось тим генератором.

Ну давайте так, якщо у вас, умовно, пального багато і податкова знайшла під час перевірки все, що їм потрібно в частині використання пального, то можливо до генератора вона і не дійде.


Але якщо до генератора дійде, буде питання:

Ага, генератор є, а де пальне на його використання? Бо ви його купили, ви його ввели в експлуатацію, ви працюєте, а де пальне на його роботу?

Тобто тут можуть виникнути питання якраз і по використанню такого генератора і по списанню такого пального.


Щоб цих питань не було все ж таки треба мати норми.


Джерело: 7еminar