Доплату за суміщення встановлюють від окладу посади, яку працівник суміщає

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Який розмір доплати працівнику, який буде працювати за суміщенням професій: до 50% від свого посадового окладу чи від окладу посади за суміщенням? 

У звичайному випадку доплата за суміщення встановлюється від окладу посади, яку суміщає працівник. Проте роботодавець має право домовитись з працівником про інший розмір оплати. 

 

Розмір доплат за суміщення професій (посад) обмежується 50% тарифної ставки (окладу) відсутнього працівника, незалежно від числа осіб, між якими розподіляють ці доплати (постанова Ради міністрів СРСР від 04.12.1981 №1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» та Інструкція щодо застосування цієї постанови від 14.05.1982 №53-ВЛ, затверджена Державним комітетом СРСР з Всесоюзної Центральної ради професійних спілок (які досі чинні)). 

 

Однак чинне законодавство дозволяє роботодавцю не обмежуватись цією цифрою при визначенні розміру доплат за суміщення професій (посад). 

 

Ч. 1 ст. 21 КЗпП затверджено, що виконувана робота визначається угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою.


Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, згідно з ч. 2 ст. 105 КЗпП, встановлюють на умовах, передбачених у колективному договорі. Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний погодити питання доплат із профспілковим органом, який представляє інтереси більшості працівників, а якщо його немає – з іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом (ч. 2 ст. 97 КЗпП). 

 

Таким чином, внутрішніми нормативними актами роботодавця може бути затверджено фактично будь-який порядок оплати суміщення. Під забороною при цьому є тільки безоплатне виконання роботи за суміщенням. 


👌 Сервіс «Особистий Консультант» — це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело:  7еminar