При обчисленні середньої зарплати для відпускних враховуйте доплату за ведення військового обліку

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи враховується при розрахунку відпускних доплата працівнику за обов'язок ведення військового обліку?  

Так, враховується. 

 

Якщо на працівника покладено обов’язки ведення військового обліку відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 №1487 і встановлена відповідна доплата, то це постійна доплата, що за пп. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 №5 включається до фонду оплати праці. 

 

Середній заробіток для оплати відпустки рахуємо за правилами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 №100 (далі - Порядок №100).


Відповідно до п. 3 розд. ІІІ Порядку №100 при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 цього Порядку. Тут мова йде про разові виплати. Доплата ж за ведення військового обліку не є разовою виплатою. А отже включається до розрахунку середнього заробітку. 


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело:  7еminar