Як ФОПу-єдиннику визначати суму доходу, отриману у валюті

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

ФОП на 3 групі ЄП отримує у валюті кошти за свої послуги. У інвойсі сума наданих послуг 100 євро, а на банківський рахунок надійшло 80 євро (списалась комісія банком-кореспондентом). Ми відображаємо у декларації дохід та сплачуємо податок з суми 80 чи 100 євро?  

Із суми 100,00 євро. 

 

ДПС в ЗІР, категорія 107.01.03, зазначає наступне:

у разі отримання за договором (контрактом) виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом фізичної особи-підприємця – платника єдиного податку ) є сума коштів в іноземній валюті, визначена в договорі (контракті) та перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання валюти. 

Тобто доходом ФОП визнається вся сума інвойсу, на підставі якого було перерахування.


Сума доходу не зменшується на суму комісії, яка була утримана банком. Оскільки сума інвойсу 100,00 євро, а на розрахунковий рахунок ФОП заходить 80,00 євро, то в цій ситуації для визнання суми доходів потрібно 100,00 євро перерахувати по курсу НБУ та поставити в дохід ФОП. 


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело:  7еminar