Як ФОПу визначити ліміт доходу при зміні групи

Як визначається річний ліміт доходу при переході з групи в групу? У яких випадках перехід на іншу групу неможливий? Які наслідки перевищення ліміту? Відповіді на ці питання у публікації


Останнім часом отримуємо від бухгалтерів, від ФОПів запитання:

А як рахувати ліміт для платників єдиного податку, якщо вони рухаються між групами?

Тому підготували для вас правила, як це зробити вірно і не помилитися. Тому давайте їх розглянемо прямо зараз.


Ліміт доходу для платників єдиного податку на 2024 рік


Перше правило передбачає, що для кожної групи єдиного податку для ФОПа встановлений свій ліміт. Цей ліміт прив'язаний до мінімальної заробітної плати станом на 1 січня податкового року і цей ліміт протягом року є незмінним.


Тобто для кожної групи (1, 2, 3) маємо фіксований ліміт.


Друге правило. ПКУ не передбачає жодного пропорційного розрахунку ліміту.


Тобто незалежно від того, що з вами відбувається, чи переходите ви на спрощену систему в середині року, чи реєструєтеся ви як новостворений ФОП в середині року, чи змінюєте ви групу в середині року – жодних пропорційних розрахунків (пропорційно кварталу, пропорційно місяцю, чи навіть пропорційно дням) за ПКУ не проводимо.


Наступне правило. Річний ліміт у разі переходу між групами, як на збільшення, так і на зменшення, має дорівнювати ліміту групи, в якій перебуває ФОП станом на 31 грудня 2024 року.


Для закріплення цього правила наводимо приклади.


Ситуація 1: Перехід з «меншої» групи на «більшу»

ФОП переходить із меншої групи на більшу. В першому кварталі 2024 року він перебував на другій групі, а з другого кварталу перейшов на третю. За перший квартал ФОП мав дохід, він дорівнював 3 млн грн. Отже, який буде річний ліміт у такого ФОПа?

Якщо ФОП планує перебувати до кінця року на третій групі, він має орієнтуватися на ліміт, який складає 8 285 700 грн. ФОП за перший квартал вже трошки попрацював і мав дохід 3 млн грн. Для самоперевірки, не за правилами ПКУ, ми можемо визначити, а скільки ж може ФОП заробити із квітня по грудень 2024 року, щоб залишитися у межах спрощеної системи.


Тут все дуже просто, беремо ліміт групи, в нашому випадку це 8 285 700 грн і віднімаємо ці 3 млн грн, які ми вже заробили за перший квартал. Отже, виходить 5 285 700 грн - це є той ліміт, який можна заробити з квітня по грудень. Це можна зробити в одному кварталі, в одному місяці, а можна розтягнути на всі місяці до кінця року.


Повторимось, ПКУ жодних таких пропорційних підрахунків нам не встановлює. Головне, щоб у річні декларації, якщо ви залишаєтесь на третій групі, був дохід не більше мого групового ліміту – 8 285 700 грн.


Ситуація 2: Перехід з «більшої» групи на «меншу»


В першому кварталі ФОП перебував на третій групі, отримав дохід 3 млн грн і з 1 квітня 2024 року переходить на другу групу. Яки річний ліміт він має?

Тут маємо орієнтуватися на те, що ФОП, допустимо до кінця 2024 року, буде перебувати на другій групі. Отже, ліміт для другої групи, тобто весь дохід за 2024 рік такого ФОПа, має скласти 5 921 400 грн.


З огляду на те, що за перший квартал ФОП вже напрацював 3 млн грн, можемо для самоперевірки визначити той обсяг доходу, який може ФОП заробити з квітня по грудень 2024 року. Для чого? Щоб залишитися у межах другої групи. В цьому прикладі такий невичерпаний ліміт або загальний обсяг доходу до кінця року, щоб утриматися в рамках другої групи буде складати 2 921 400 грн.


Знову ж повторимось, що у випадку, якщо ФОП хоче для себе зробити якийсь орієнтир, він може цю суму поділити по кварталах або по місяцях, або зрозуміти, що йому, наприклад, з третього кварталу доведеться збільшувати знову групу, тому що він не вкладається в той залишок, який йому залишився, можливість працювати на єдиному податку до кінця року.


Наслідки перевищення річного ліміту


І розглянувши ці приклади, маємо четверте правило. Перевищення загального ліміту для спрощеної системи у будь-якому місяці 2024 року завжди означає наступні наслідки:


  1. повинні перейти на загальну систему;
  2. повинні зробити це з кварталу, наступного за кварталом перевищення.


Повернутись на єдиний податок ФОП зможе тільки з 1 січня наступного року. Чому? Тому що ПКУ дозволяє змінювати систему із загальної на спрощену тільки раз на рік.


І загальне правило. При переході між групами річний ліміт не повинен перевищувати загальний ліміт для спрощеної системи.


Ну і для ілюстрації цього правила, ось приклад забороненого переходу.

Наш вже знайомий ФОП, який в першому кварталі був на другій групі й отримав дохід 3 млн грн, ну припустимо захоче зменшити свою групу і перейти з 1 квітня 2024 року на першу групу. Чи зможе він це зробити?

Навряд чи, тому що вже за перший квартал він перевищив ліміт першої групи, який складає 1 185 700 грн.


Висновки


  1. Маючи дохід за перший квартал 3 млн грн ФОП не має права перейти на першу групу, тому що ліміт цієї групи вже перевищений.
  2. ФОП може залишитися або на другій групі з орієнтиром на ліміт другої групи або піднятися до третьої групи й мати загальний ліміт спрощеної системи, який також не варто перевищувати.


Джерело: 7еminar