Ставку ЄСВ 22% застосовують військові частини на грошове забезпечення військовослужбовцям — особам з інвалідністю

При нарахуванні військовою частиною заробітної плати на користь працівника — особи з інвалідністю, який не є військовослужбовцем, такий дохід є базою нарахування ЄСВ за ставкою 8,41%. При нарахуванні грошового забезпечення військовослужбовцю — особі з інвалідністю ставка ЄСВ 22%

Якщо військова частина нараховує дохід у вигляді заробітної плати на користь особи з інвалідністю — працівника, яка не є військовослужбовцем, то такий дохід є базою нарахування єдиного внеску за ставкою у розмірі 8,41%. За умови підтвердження таким працівником своєї інвалідності шляхом надання завіреної копії довідки МСЕК.


Одночасно, згідно зі ст. 3 КЗпП законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.


Порядок проходження служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях урегульовано спеціальними нормативно-правовими актами, які покладають на громадян, котрі перебувають на такій службі, додаткові обов’язки та відповідальність.


Тому для платників, зазначених в абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (а це роботодавці військовослужбовців, (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, у тому числі тих, які проходять військову службу під час особливого періоду, визначеного законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов’язок і військову службу»), при нарахуванні єдиного внеску особам з інвалідністю єдиний внесок встановлюється у розмірі 22%.


Джерело: ЗІР, категорія 201.04.01