Підвищення податків з 1 жовтня. Звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ тепер щомісяця. Обмеження переказів «з картки на картку» діє з 1 жовтня. 🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 27.08.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉


Ніколи такого не було і от знову


У разі прийняття змін до ПКУ, передбачених в урядовому законопроєкті щодо підвищення податків, Податковий розрахунок (об’єднану звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ) платники податків подаватимуть щомісяця, а не за квартал. Також буде скорочено термін звітування з 40 до 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.


Ліміт від НБУ для переказів «з картки на картку»


З 1 жовтня 2024 року Національний банк тимчасово, на пів року, встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з картки на картку».


Варто знати:


  1. Ліміт діє лише на суму вихідних переказів за усіма рахунками клієнта.
  2. Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів.
  3. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.


Бажаєте бути в курсі всіх останніх змін?


Радимо переглянути відео, щоб дізнатись:


  1. Про щомісячну звітність з ПДФО.
  2. Які податки та збори буде збільшено та впроваджено.
  3. Як платитимуть військовий збір ФОПи.


Дивитися відео


Звільнили працівника повідомте податкову!


Уряд затвердив нову форму повідомлення ДПС про прийняття на роботу, про це ми повідомляли тут. Увага! Ніяких суттєвих змін, крім коду 5 – домашній працівник. А з цікавого — це поява нового повідомлення — про звільнення, яке треба подавати при звільненні домашнього працівника. Більшість роботодавців це «покращення» не стосується, тому можна видихнути. Деталі за посиланням.


Надав згоду – маєте право її забрати


Згода на передачу інформації контрагенту діє до моменту припинення такої Згоди платником, який її надав. Лише ви обираєте, яку інформацію має право отримати про вас ваш контрагент і якщо ви передумали розкривати певну інформацію про себе, то вам лише виконати певні дії в е-кабінеті платника податків. Алгоритм дій за посиланням.


Онлайн-форум по веденню ВО


Осінь зустрічає нас підвищенням податків та індексацією зарплати, і ситуації (не)нарахувань у кожного різні. А ще завжди можливі помилки, що виникають на практиці під час розрахунків та виплати зарплати, відпускних, лікарняних. Вже відомі нові умови і штрафи у сфері застосування (П)РРО і готівкових розрахунків.


Крім того, підприємства турбують питання оформлення документів з військового обліку. Хто відповідальний, і кого призначити час його відсутності, як спланувати звіряння списків ВО, і як заповнити журнал для відображення результатів звіряння?


Щоб підготуватися до осінніх змін і розібрати усі помилки з нарахування індексації, зарплати, розрахунках у сфері П(РРО) і веденні військового обліку реєструйтесь на онлайн-форум.


Безоплатна реєстрація


Смішний штраф за суттєве порушення


Як податківці можуть покарати за неналежне ведення або не ведення взагалі Книги обліку доходів і витрат? Вперше, за таке порушення, можна відбутися лише попередженням, а от вдруге та в подальшому, якщо порушення триває максимальний штраф становить вісім НМДГ, тобто 136 грн.


🎁 Редакція знову радує подаруночками


Сьогодні в подарунок ми підготували для Вас ексклюзивну бухгалтерську брошуру «Індексація зарплати: ТОП 7 прикладів для вересня 2024»


Забрати подарунок


Найбільші боржники із зарплати – держпідприємства


Понад 34 тис. боргів по зарплаті було зареєстровано станом на початок серпня 2024 року. Нажаль найчастіше боржниками є держпідприємства та акціонерні товариства. На третьому місці ТОВ. За ТОВками мають чималі борги із зарплати дочірні та комунальні підприємства. З відповідною інфографікою можна ознайомитись за посиланням.


Декларування ПК при зменшенні суми компенсації за товар


Податківці наголошують, що серед платників поширене помилкове зменшення ПК безпосередньо в періоді отримання та реєстрації в ЄРПН РК на зменшення, тоді як обов’язок зменшити ПК виникає в періоді зміни операції, а саме: повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.


Корисне для бухгалтера


  1. Як українським неурядовим організаціям забронювати своїх працівників.
  2. Чи затверджена законодавчо форма акту, який складається податківцями за результатами фактичної перевірки.
  3. Які особливості використання юридичними особами міжнародних сервісів електронного документообігу.
  4. Яку ставку ЄСВ застосовує резидент Дія Сіті працюючим особам з інвалідністю на суми лікарняних та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.
  5. Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування здійснювати бартерні операції.
  6. Який орган видає дозвіл на спеціальне водокористування та затверджує ліміти використання води.
  7. Чи зобов’язані сезонні працівники проходити медичні огляди.
  8. Пропозиції УРБ щодо міжнародних поштових та експрес відправлень, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро.


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


🧮 Калькулятор індексації заробітної плати


Оскільки індексувати зарплату зобов’язані всі роботодавці, ми зробили найкращий калькулятор у країні з розрахунку даного показника 😎


Він точно Вам знадобиться, спробуйте зараз та нам буде приємно прочитати Ваш відгук. Ми впевнені, що Ви оціните цей сервіс!


📑 Результат розрахунку калькулятора Ви отримаєте на початковій сторінці та зможете завантажити у PDF-форматі.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша навіть пожартувати нема про що Редакція