Як податківці покарають за неналежне ведення Книги обліку доходів і витрат

За неналежне ведення Книги обліку доходів і витрат передбачена адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу

Відповідно до п.п. «а» п. 176.1 ПКУ платники податку зобов’язані вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний відповідно до ПКУ подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку.


Форма Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок ведення обліку доходів і витрат, затверджені наказом Мінфіну від 23.06.2017 №591.


Відповідно до ст. 164 прим. 1 КУпАП за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми НМДГ (від 51 грн до 136 грн).


Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми НМДГ (від 85 грн до 136 грн).


Джерело: ДПС