Фінпідтримка ветерана війни від Українського ветеранського фонду: що з оподаткуванням

ДПС пояснила нюанси оподаткування фінансової допомоги ветерану, учаснику бойових дій та ФОП-єдинник 2-ї від Українського ветеранського фонду

Ветеран, учасник бойових дій та ФОП-єдинник 2-ї групи має тримати від Українського ветеранського фонду (далі - Фонд) фінансову підтримку на реалізацію проєкту. За умовами договору підприємець несе зобов'язання реалізувати проєкт та звітувати про цільове використання коштів. У випадку виконання зобов'язань за договором сума фінансової підтримки поверненню не підлягає. Прибутки та активи, отримані за наслідком реалізації проєкту, належать виключно платнику.


У підприємця виникли питання:


  1. Чи підлягають вищезазначені грошові кошти оподаткуванню?
  2. Якщо так, то чи є такі кошти доходом ФОПа або вони оподатковуються ПДФО за ставкою 18% та військовим збором - 1,5%?
  3. Якщо кошти підлягають оподаткуванню, то чи необхідно самостійно сплачувати податки та відобразити їх у звітності, або щодо вказаних сум податковим агентом виступає Фонд?
  4. Чи нараховувати ЄСВ на такі суми?


Якщо умовами договору про надання фінансової підтримки, укладеного між ФОПом та неприбутковою організацією (фондом), не передбачається виробництво (виготовлення) та/або реалізація товарів, виконання робіт, надання послуг таким підприємцем на користь зазначеного фонду, а лише надання фінансової підтримки суб'єктам діяльності, тобто дохід у вигляді фінансової підтримки не пов'язаний з результатом від здійснення господарської діяльності ФОП, то такий дохід не включається до доходу ФОПа, але оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.


Отже, дохід у вигляді безповоротної фінансової підтримки, який виплачується Фондом на користь ФОПа, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується податком на ПДФО і військовим збором на загальних підставах.


Такі виплати податковий агент відображає у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку під ознакою доходу «127» як інші доходи. При цьому Фонд як податковий агент зобов'язаний виконати усі функції, визначені ПКУ.


У фізичної особи обов'язку щодо подання податкової декларації та сплати податків і зборів не виникає за умови відсутності інших підстав для подання декларації.


Оскільки отриманий від Фонду платником податку дохід у вигляді фінансової підтримки здійснюються не в межах трудових відносин та не є винагородою за виконані роботи (послуги) за цивільно-правовим договором, то такі виплати не є базою нарахування ЄСВ.


Джерело: ІПК від 02.09.2024 №4303/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК