Податкові ПДВ-наслідки у разі отримання гранту

При отриманні таких коштів податкових наслідків з ПДВ у підприємства не виникає, зокрема, податкові зобов'язання з ПДВ на суму таких коштів не нараховуються

Підприємство згідно наказу Мінекономіки отримало кошти у вигляді гранту для створення або розвитку переробного підприємства і поцікавилось у ДПС:


  1. чи є об'єктом оподаткування ПДВ отримані Товариством кошти у вигляді гранту;
  2. чи має право на включення до податкового кредиту сум податку, які були сплачені постачальникам обладнання за рахунок коштів, отриманих у вигляді гранту.


Податківці пояснили:


  1. кошти, які отримує підприємство у вигляді гранту, не є компенсацією вартості товарів/послуг, що безпосередньо постачаються підприємством (в тому числі третім особам). Тому при отриманні таких коштів податкових наслідків з ПДВ у підприємства не виникає, зокрема податкові зобов'язання з ПДВ на суму таких коштів не нараховуються. І, відповідно, податкова накладна не складається;
  2. суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником ПДВ при придбанні товарів, послуг, необоротних активів (в тому числі за рахунок коштів, отриманих у вигляді гранту), відносяться до складу податкового кредиту на підставі зареєстрованих в ЄРПН постачальниками податкових накладних або належним чином оформлених митних декларацій, які підтверджують сплату ПДВ в бюджет у разі ввезення платником товарів на митну територію України.


Джерело: ІПК від 02.09.2024 №4298/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК