Як перевірити наявність відкритих судових справ по фізичній особі

Для перевірки судових справ можна використовувати Реєстр судових рішень на порталі Судової влади України, вказавши суд, номер справи або дату ухвалення рішення. Інформація про судові справи також доступна в Електронному кабінеті учасників справ на платформі ЄСІТС

Для пошуку судового рішення в Реєстрі необхідно і достатньо на пошуковій формі зазначити суд, № справи та дату (період) ухвалення судового рішення.


Усі судові рішення, копії яких надіслані судами загальної юрисдикції до Реєстру, можливо переглянути на офіційному веб-порталі Судової влади України.


Законом України від 22.12.2005 № 3262-IV «Про доступ до судових рішень» визначений порядок доступу до судових рішень з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства. Реєстр створений виходячи саме з такої концепції та не є базою даних про юридичних або фізичних осіб.


Водночас, згідно з Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 №1845/0/15-21, підсистема ЄСІТС «Електронний суд» забезпечує можливість автоматичного надсилання матеріалів справ в електронному вигляді до Електронних кабінетів учасників справи та їхніх повірених.


До Електронних кабінетів користувачів надсилаються у передбачених законодавством випадках документи у справах, які внесені до АСДС.


Таким чином, вся інформація про судові справи, стороною або учасником яких є певна юридична або фізична особа, міститься в її Електронному кабінеті, як підсистемі ЄСІТС.


Джерело: Електронне судочинство