Вплив відпусток без збереження на відпускний стаж. Нові правила зберігання пального. Оплата праці за підсумованого обліку робочого часу. 🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 10.09.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉


Відпочиваємо на морі. Морі роботи


Змінами в законодавстві збільшено граничний строк відпустки без збереження заробітної плати з 15 до 30 днів на рік. Також введено можливість необмеженої відпустки без оплати у випадках надзвичайних ситуацій, зокрема, збройної агресії чи епідемій. Про врахування часу такої відпустки до відпускного стажу дізнаєтесь за посиланням.


Дедлайн повідомлення про скасування призупинення ТД


Призупинення дії трудового договору це не припинення трудових відносин. Але воно звільняє працівника від обов'язку виконувати роботу, а роботодавця – від обов'язку забезпечувати умови для праці. Водночас працівник має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку, навіть під час призупинення дії трудового договору. Деталі тут.


Паливний акциз та нові правила зберігання пального


Після перегляду відео Ви дізнаєтеся інформацію про:


  1. Підвищення ставок акцизу на пальне та правила розрахунку при його придбанні.
  2. Ставки акцизу при реалізації пального, придбаного до та після 1 вересня.
  3. Те, коли можна зберігати пальне без реєстрації акцизного складу.


Дивитися відео


Детально про нові ПН і ПДВ-декларацію


Мінфін затвердив нові форми ПН / РК, декларації з ПДВ і додатків до неї. Ці форми потрібно буде використовувати всім платникам ПДВ.


11 вересня на безкоштовному вебінарі допоможемо розібратися зі змінами і роз’яснимо податкові особливості для експортерів.


А ще поговоримо, як бухгалтеру підготуватися до збільшення податкового навантаження та на скільки збільшаться зарплатні податки.


Безоплатна реєстрація


Оплата праці за підсумованого обліку робочого часу


Як нарахувати зарплату працівникам із підсумованим обліком робочого часу? Чому по-різному визначається годинна ставка для оплати нічних та надурочних годин? У чому полягають особливості індексації зарплати працівників із підсумованим обліком робочого часу та що врахувати при визначенні доплати до мінзарплати? Відповіді на ці питання – в нашій статті.


Блокування ПН: у серпні маємо рекорд


Спільна праця щодо удосконалення роботи СМКОР нарешті дала плідний результат. У серпні зупинено рекордно-низьку кількість ПН/РК. Деталі тут.


Ліміти на рахунках на рівні доходів клієнта фейк


Банки та фінансові установи проводять перевірку клієнтів відповідно до законодавства про фінансовий моніторинг та вимог НБУ. Поширена інформація про нібито встановлення лімітів на обороти рахунків клієнтів є хибною.


🎁 Редакція знову радує подаруночками


Сьогодні в подарунок ми підготували для Вас ексклюзивний довідник з військового обліку «Покроковий алгоритм оповіщення та вручення повісток працівникам».


Забрати подарунок


Як IT-компанія «відбилась» від ДПС


Після втручання Ради бізнес-омбудсмена податкова визнала правомірність вимог IT-компанії та скасувала штраф у розмірі 315 тис. грн, який був накладений через відсутність свідоцтва про авторські права на програмне забезпечення та брак документів щодо співпраці з ФОПами.


Розпочинаєте бізнес, оберіть систему оподаткування


А в цьому Вам допоможе зручна інфографіка ДПС, в якій контролери розповідають про особливості перебування ФОП на відповідній системі оподаткування. Переглянути та завантажити корисні листівки можна тут.


Корисне для бухгалтера


  1. Чи можна відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини
  2. Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
  3. Наслідки для юросіб на загальній системі у разі неповернення поворотної фіндопомоги
  4. Як оплачувати новий випадок тимчасової непрацездатності з приводу нового захворювання
  5. Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100%


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 та отримуйте доступ до більше ніж 2200+ відеоматеріалів, понад 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша чекає на відпустку по догляду за собою Редакція