У ВРУ зареєстровано новий законопроєкт щодо бронювання працівників

Законопроєкт №11468 пропонує: надання можливості ФОП бронювати своїх військовозобов’язаних працівників на період мобілізації та воєнного стану в розмірі не більше 30% та при умові відсутності податкового боргу у таких суб'єктів господарювання

7 серпня 2024 року у ВРУ зареєстровано ще один законопроєкт щодо бронювання військовозобов’язаних, які працюють у суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми (реєстр. №11468).


Головною метою законопроєкту розширити коло військовозобов’язаних, які підпадуть під бронювання на період мобілізації та на воєнний час. Це дозволить не лише підприємствам, а й фізичним особам підприємцям, що здійснюють свою діяльність у різних сферах економічної діяльності країни, бронювати своїх військовозобов’язаних працівників на період мобілізації та на воєнний час.


Зокрема, законопроєктом пропонується доповнити ч. 1 ст. 25 Закону України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» новим пунктом, який визначає:

бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють у суб`єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми, при відсутності у таких суб’єктів податкового боргу, заборгованості щодо сплати ЄСВ або іншої платіжної заборгованості, контроль за сплатою яких здійснюється контролюючими органами, у кількості не більше 30 відсотків військовозобов’язаних працівників, які перебувають у трудових відносинах з такими суб’єктами та які уточнили свої облікові дані стосовно їх бронювання через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

Також, у Прикінцевих та перехідних положеннях проєкту закону, встановлено, що положення пункту 5 цього Закону поширюються на працівників, які перебувають станом на 01 січня 2024 року у трудових відносинах з суб’єктами господарювання, що здійснює бронювання військовозобов’язаних.


Крім того, зміни вносяться і в статті 3, 12, 23 та 24 шляхом додавання по тексту фрази про суб`єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми з метою розширення кола суб’єктів бронювання.


Джерело: ВРУ