Оновили План перевірок ДПС: не знайдіть себе в ньому. Як утримувати військовий збір з 1 жовтня? Складання ПН / РК та їх реєстрація з 1 жовтня.🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 01.10.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉


Спритність рук і ніякого шахрайства


Якщо бухгалтера на підприємстві не призначено, відповідальність за облік несе керівник. Тому у разі ведення аудиторською фірмою бухгалтерського обліку за договором у розділі 10 заяви згідно з ф. № 1-ОПП зазначаються дані про керівника підприємства.


Оновили план податкових перевірок на 2024 рік


30 вересня ДПС оприлюднила оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Змін зазнали:


  1. розділ ІІІ. Перелік фізичних осіб, до яких податківці завітають з перевіркою налічує 914 осіб (у планах до змін було 916 осіб);
  2. розділ IV. Так, податківці планують завітати з перевіркою до 181 юросіб


Актуальний План перевірок ДПС можна переглянути за посиланням. Перевірте, чи не потрапили в поле зору податківців.


🎁 Редакція знову радує подарунками!


Сьогодні ми підготували для Вас бухгалтерську колекцію «Виправлення зарплатних помилок: ТОП-10 зразків обов’язкових документів»


Забрати подарунок


Хто з 1 жовтня отримає запрошення до «Клубу білого бізнесу»


Зміни до ПКУ, які набувають чинності з 1 жовтня, передбачають особливості податкового адміністрування під час воєнного стану для платників з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. ДПС повідомлятиме про включення або виключення платників із відповідного переліку через Електронний кабінет. Колеги, а чи отримали Ви таке повідомлення? Напишіть у коментарях.


Зміни в зарплатній звітності


Після перегляду відео Ви дізнаєтеся:


  1. Які зміни внесено до зарплатної звітності
  2. Про нові ознаки доходів у формі 4ДФ
  3. Коли подаватиметься нова зарплатна звітність


Дивитися відео


Підготуємося до змін у 2025 році завчасно


Про мінімальну зарплату та прожитковий мінімум у 2025 році, а також їхній вплив на нарахування ЄСВ поговоримо 2 жовтня на безкоштовному вебінарі.


Зосередимося на вимогах щодо мінімального окладу, розрахунку доплат до МЗП та особливостях індексації.


Отримаєте корисні поради, які допоможуть уникнути штрафів та помилок у майбутньому.


Також поговоримо про законодавчі зміни 2025 року для ФОПів, розрахунок і сплату військового збору з доходів ФОП та найманих працівників.


Безоплатна реєстрація


В якому розмірі утримувати військовий збір з 1 жовтня?


З огляду на те, що досі точаться дискусії стосовно кінцевого варіанту рішення (підвищувати ВЗ чи ПДВ, або все і відразу), а також відбуваються інші процедурні моменти, отримати чинний закон ми можемо в кращому разі у після 15 жовтня, а в гіршому – через місяць-півтора. Наразі ВЗ утримується в розмірі 1,5%, а ось коли (якщо) закон набуде чинності, тоді й доведеться розв’язувати проблеми, пов’язані з його підвищенням.


Бухгалтерська довідка: випадки застосування, форма, зразок


Бухгалтерська довідка допомагає обґрунтувати проведені бухгалтерські операції. Вона необхідна у випадках, коли документів недостатньо або виникають розбіжності. У статті розглянемо, коли слід використовувати бухгалтерську довідку, якими мають бути її форма та зміст, а також надамо зразок для заповнення.


Ви просили, ми організували

Запрошуємо 2 жовтня на Клубну зустріч з Мар'яною Кавин.


Поговоримо про практичні кейси важливих податкових змін жовтня, а саме:


  1. переваги і критерії учасників «Клубу білого бізнесу»;
  2. правила сплати ЄСВ ФОПами;
  3. зміни в нарахуванні ЗЕД-пені;
  4. національний кешбек.


Долучитися


Складання ПН / РК та їх реєстрації в ЄРПН з 1 жовтня


Податківці розповіли про особливості складання ПН / РК та їх реєстрації в ЄРПН з 1 жовтня, водночас звертаючи увагу на те що, в цих роз’ясненнях ідеться лише про ті зміни до форми ПН / РК і Порядку, які стосуються всіх платників ПДВ та не пов’язані з дією режиму експортного забезпечення (РЕЗ). Після прийняття Кабміном відповідного рішення ДПС нададуть окреме роз’яснення про зміни до ПН / РК, пов’язані з дією РЕЗ.


Корисно для бухгалтера


  1. Доплату директору за виконання обов’язків бухгалтера не встановлюють
  2. За якою ставкою утримувати військовий збір у разі звільнення працівника у жовтні 2024 року
  3. Мінфін затвердив Методологію проведення оцінювання інструментів податкової політики, які призводять до податкових видатків
  4. Яка відповідальність за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими за МРЦ
  5. Чи потрібно дублювати реквізити в платіжній інструкції в полі «Фактичний платник»


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Платформу №1 та отримуйте доступ до 2200+ відеоматеріалів, 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша очікували сніг — отримали пил Редакція