Особливості складання ПН / РК та їх реєстрації в ЄРПН з 1 жовтня

Податківці розповіли про особливості складання ПН / РК та їх реєстрації в ЄРПН з 1 жовтня, водночас звертаючи увагу на те що, ці роз'яснення інформує лише про ті зміни до форми ПН/РК, а також до Порядку, які стосуються всіх платників ПДВ, та не пов’язані з дією режиму експортного забезпечення. Роз'яснення про зміни до ПН / РК пов’язані з дією РЕЗ, ДПС нададуть окреме, після прийняття Кабміном відповідного рішення

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків з огляду на наказ Мінфіну від 09.08.2024 №400 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 28.08.2024 №418 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 серпня 2024 року № 400», інформує про окремі особливості складання ПН / РК та їх реєстрації в ЄРПН.


Наказом №400, зокрема, викладено в новій редакції форми ПН та РК, а також внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної (далі - Порядок). При цьому Наказ №400 набирає чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування (пункт 4 Наказу №400). Оскільки Наказ № 400 офіційно було опубліковано 25.09.2024 («Офіційний вісник України» № 82 від 25.09.2024), то він набере чинності з 01.10.2024.


Отже, починаючи з 01.10.2024, ПН та РК реєструються в ЄРПН виключно за формами, що викладені у новій редакції Наказом №400, включаючи й ті ПН / РК, дата складання яких припадає на період до 01.10.2024.


Зміни, які внесені до форм ПН та РК


Зміни, внесені до форми ПН / РК, а також до Порядку, обумовлені необхідністю приведення їх у відповідність до вимог Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з метою практичної реалізації податкових механізмів у частині застосування режиму експортного забезпечення (далі – РЕЗ) до операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції (зернових та олійних культур), перелік якої визначено у ст. 19–2 Закону України від 16.04.1991 №959–ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність», а також змін, внесених до ПКУ Законами України від 07.02.2023 №2918–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» та від 09.05.2024 №3706–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3706).   ’

При цьому, зважаючи на те, що запровадження РЕЗ здійснюватиметься на підставі відповідного рішення Кабінету Міністрів України, даним листом ДПС інформує лише про ті зміни до форми ПН/РК, а також до Порядку, які стосуються всіх платників ПДВ, та не пов’язані з дією РЕЗ.

ДПС звертає увагу, що для операцій з постачання товарів, які здійснюватимуться в межах РЕЗ, та для інших операцій з постачання товарів/послуг, Порядок визначає різні особливості складання, в зв’язку з чим ДПС розроблено окремі коди електронних форм ПН та РК:


  1. J/F1211116, J/F1211216 - коди електронних форм ПН та РК для операцій з постачання товарів/послуг. В цих формах не може бути відображена інформація щодо операцій з постачання товарів, які здійснюватимуться в межах РЕЗ;
  2. J/F 1211101, J/F1211201 - коди електронних форм ПН та РК для операцій з постачання товарів, які здійснюватимуться в межах РЕЗ. У формах передбачено автозаповнення інформації у заголовній частині ПН щодо типу причини складання ПН - 22, індивідуального податкового номера для блоку «Отримувач (покупець)» – 300000000000, у табличній частині ПН щодо одиниці виміру товару – «кг» у графі 4 та «0301» у графі 5. Ці форми застосовуватимуться з моменту запровадження РЕЗ.
Про зміни до форми ПН та РК, а також до Порядку, які пов’язані з дією РЕЗ, ДПС буде надано окреме роз’яснення після прийняття Кабінетом Міністрів України відповідного рішення.

Детальніше про зміни в заголовній частині ПН/РК


Законом №3706 внесено зміни до п. 201.1 ПКУ, згідно з якими перелік обов’язкових реквізитів ПН доповнено інформацією, що має вказуватися платником податку у разі складання ПН за операціями з вивезення товарів за межі митної території України. А саме, у такій ПН зазначається дата та номер митної декларації, дата та номер договору (контракту). У ПН, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт.


Відтак, верхню ліву частину і ПН/РК доповнено блоком «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:», в якому в окремих рядках зазначаються:


  1. дата та номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі робиться позначка «X»;
  2. дата та номер відповідної митної декларації.


Порядок заповнення цього блоку викладено в абзаці другому п. 12 Порядку.


При цьому, на перелік товарів, вивезення яких здійснюється з оформленням кількох митних декларацій, не може бути складена одна ПН.


Наприклад, якщо на операцію з вивезення товару №1 складено митну декларацію №4, а на вивезення товарів №2 та №3 - митну декларацію №5, то в одній ПН має бути відображено Товар №1 та вказано дату і номер митної декларації №4, а в іншій ПН має бути вказано товари №2 та №3 та дата і номер митної декларації №5 (разом з тим, платник може також скласти окремі ПН на товар №2 і на товар №3, і в кожній з них вказати дату і номер митної декларації №5). Але складання однієї ПН на операцію з вивезення товару №1 (митна декларація №4, та товарів №2 та №3 (митна декларацію №5) неможливе.


В РК, який подається на реєстрацію з 01.10.2024, та який складено до ПН, зареєстрованої в ЄРІТН:


  1. до 01.10.2024, - рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» заповненню не підлягають;
  2. з 01.10.2024, - рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» підлягають обов’язковому заповненню.


Про зміни в табличній частині ПН/РК


Графу 3.2 «ознака товару» розділу Б табличної частини ПН (графу 4.2 «ознака товару» розділу Б табличної частини РК) розділено на дві різні частини: 3.2.1 та 3.2.2 (4.2.1 та 4.2.2 відповідно).


Підпунктом 2 п. 16 Порядку встановлено, що у графі 3.2.1 «Імпорт» розділу Б табличної частини ПН (4.2.1 розділу Б табличної частини РК) у разі постачання товару, ввезеного на митну територію України, проставляється позначка «X». Ця графа заповнюється на всіх етапах постачання товару.


Крім того, Наказом №400 внесено ряд змін до правил складання ПН, складених у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності. Це ПН, які складаються відповідно до п. 8 Порядку, і в яких зазначено тип причини 13.


Згідно з п.п. 3 та 9 п. 16 Порядку у ПН, складених у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності:


  1. у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів / послуг постачальника (продавця);
  2. у графі 4 вказується одиниця виміру товару / послуги;
  3. обов’язково заповнюються графи 3.1, 3.2.1, 3.3, 5 - 9.


Водночас у РК, що складаються починаючи з 01.10.2024 до ПН, які були складені відповідно до пункту 8 Порядку з типом причини 13, та які були зареєстровані в ЄРПН до 01.10.2024, у графі 2 зазначається та ж інформація, яка була вказана в зареєстрованій ПН (дати складання та номери ПН, складених постачальниками на платника податку при постачанні йому виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, які такий платник податку використав не в господарській діяльності).


Джерело: ДПС