Чи запрацюють з 1 жовтня нові строки реєстрації ПН / РК для експортних операцій

Кабмін вніс зміни до Порядку ведення ЄРПН, зокрема, нововведення стосуються тривалості операційного дня для реєстрації ПН / РК, а також механізму скасування реєстрації ПН / РК при експорті. Проте для повноцінного запуску режиму експортного забезпечення Кабмін має прийняти окреме рішення, а ДПС та митниця – забезпечити відповідні програмні рішення

Кабмін постановою від 24.09.2024 №1088 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних» вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних в зв’язку з особливостями здійснення та оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соя, ріпак, соняшник, рослинні олії, макуха тощо).

 

Але, для того, щоб режим експортного забезпечення запрацював Кабмін має прийняти окреме рішення.

 

Також, важливим є забезпечення необхідними програмами податкової і митниці. Чи налаштовані вони? Що з ними?

 

ДПС вже доповнила Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 №1246, новими нормами:


1. Щодо тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН, на який припадає граничний строк реєстрації.

 

Такий операційний день триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин, а реєстрація ПН/РК здійснюється не пізніше наступного операційного дня.


Ця норма Закону України від 12.01.2023 № 2876-IX «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» діє ще з лютого 2023 року, але до Постанови №1246 її досі чомусь не вносили.


2. Механізмом скасування реєстрації ПН та РК в ЄРПН, у яких відображені операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення.

 

Реєстрація зазначених ПН / РК та надсилання квитанції здійснюється протягом 3 операційних днів з дня їх подання для реєстрації.

 

Реєстрація таких ПН / РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації ПН, протягом яких на відповідні товари не було оформлено митну декларацію, що підтверджується даними Держмитслужби.

 

Квитанція про скасування реєстрації надсилається платнику податків в електронній формі протягом операційного дня.

 

Зміни є, але чи працюватимуть з 1 жовтня 2024 року з врахуванням вказаного, запитує народний депутат Ніна Южаніна

 

Джерело: Ніна Южаніна