Ринок тютюну та алкоголю без контрабанди – вже незабаром

Система еАкциз дозволить українцям перевіряти легальність товарів через Дію, використовуючи електронний акциз з унікальним кодом. Бізнес отримає можливість отримувати акцизні марки швидко та без бюрократії. Це рішення сприятиме економії мільярдів гривень для бюджету та підвищенню прозорості у сфері обігу підакцизних товарів

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму тг–каналі повідомив, що Уряд ухвалив нормативно-правові акти для системи еАкциз.


Він написав:

Наближаємо запуск цифрового продукту для боротьби з тіньовим ринком алкоголю та тютюну. Кабмін ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи еАкциз. Ці документи, по суті, регулюватимуть використання еАкцизу бізнесом, держорганами та громадянами. Важливий етап підготовки до запуску.

Зараз збитки від контрабанди колосальні лише за 2023 рік держава втратила понад 30 мільярдів.

Е-Акциз замінить цю ситуацію: українці перевірятимуть легальність продукту через Дію, адже на кожному офіційному продукті буде електронний акциз з унікальним кодом. Бізнес отримуватиме акцизні марки без бюрократії та візитів до податкової служби, швидко та прозоро.


З інформації від Мінцифри


Уряд ухвалив нормативно-правові акти, які наближають впровадження еАкцизу, серед них рішення про:

  1. створення та функціонування системи еАкциз
  2. надання витягів з системи
  3. алгоритм та критерії формування унікального групового ідентифікатора
  4. складання акцизного електронного документа.


Як працюватиме еАкциз

Традиційні паперові акцизні марки замінимо на електронні з унікальними кодами. Це дозволить людям сканувати продукцію за допомогою застосунку Дія, перевіряти легальність і походження товару та надсилати скарги в разі порушень.


Відтак еАкциз дасть можливість:

  1. споживачам перевіряти легальність продукції через Дію;
  2. бізнесу отримувати акцизні марки без бюрократії та візитів до податкової служби;
  3. державі не втрачати кошти через тіньовий ринок тютюну та алкоголю.


Цифровізація сфери допоможе зекономити мільярди бюджету, тому продовжуємо готуватися до запуску еАкцизу. Про те, як працюватиме продукт, на сайті


Джерело: Михайло Федоров