Розрахунок відпускних, якщо відсутній заробіток у розрахунковому періоді

Як обчислити відпускні за відсутності розрахункового періоду / зарплати? Як розрахувати середню зарплату, якщо мінімальна підвищувалась кілька разів? Як середню зарплату, якщо посадовий оклад менше мінімальної? Деталі – у публікації


Якщо в розрахунковому періоді у працівника немає заробітку, середню для оплати відпускних обчислюють згідно з встановленим у трудовому договорі посадового окладу або мінзарплати.

Як не помилитися в розрахунку та який показник використати?

Правила розрахунку середньої зарплати для виплати відпускних


Звичний розрахунок середньої зарплати для оплати відпускних застосовується, коли розрахунковий період складає 12 або менше повних місяців. Але трапляється нестандарт, коли для розрахунку потрібно використати посадовий оклад, – за Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 №100 (далі – Порядок №100), – якщо в розрахунковому періоді не було зарплати.


Але й це ще не все. Якщо розмір посадового окладу менший за мінімальну зарплату, середню рахуйте з розміру мінзарплати на час обчислення і при розрахунку врахуйте ще й умови зайнятості.


Якщо неповний робочий час – обчислення проводьте пропорційно до умов укладеного трудового договору. Сам розрахунок виглядає так:


Врахуйте: в період воєнного стану в нас немає святкових і неробочих днів.

Погляньмо детальніше на ситуації, коли не обійтись без посадового кладу та мінзарплати.


Ситуація 1. Оплата відпустки «новачку» за відсутності повного календарного місяця для розрахунку


У такому разі нам для розрахунку потрібний умовний розрахунковий період – 12 повних календарних місяців перед місяцем відпустки. Погляньмо на приклад розрахунку середньої зарплати на нашому новому зручному калькуляторі.

Дата початку відпустки працівника – 30.07.2024, дата прийняття на роботу – 24.06.2024, а тривалість відпустки - 2 календарних днів. Посадовий оклад при цьому - 15000 грн.

Калькулятор автоматично пропонує порахувати середню з мінімальної зарплати. Суму нарахованої зарплати вводимо 15000 і натискаємо «Автозаповнити всі». Відразу в кожному місяці розрахункового періоду з'являється 15000. Далі ще одне натискання – «Розрахувати».


Отримуємо:


Сума відпускних, грн – 983.6

Середньоденна заробітна плата, грн – 491.8


Беремо ті ж умови прикладу, але коригуємо посадовий оклад на умову зайнятості.


Припускаємо, що працівник працює на пів ставки. Тобто, оклад – 15 000 грн, пів окладу – 7 500 грн.


Вводимо 7 500, натискаємо «Автозаповнити всі». Далі – «Розрахувати». Ми бачимо середньоденну зарплату і суму відпускних, вже скориговану враховуючи умови зайнятості працівника:


Сума відпускних, грн – 491.8

Середньоденна заробітна плата, грн – 245.9


Ситуація 2. Обчислення відпускних за відсутності розрахункового періоду/зарплати


Це доволі схоже поняття, але їх об'єднує підхід до розрахунку середньої, адже розрахунок проводимо з умовного розрахункового періоду 12 повних календарних місяців перед відпусткою.

Працівниця 27 липня виходить з відпустки по догляду за дитиною і відразу бере щорічну відпустку. Тобто, дата початку відпустки – 27 липня. Дату прийняття на роботу заповнювати не обов'язково, оскільки працівниця в трудових відносинах у нас понад 12 місяців. Вводимо тривалість відпустки – 10 днів. Вводимо посадовий оклад працівниці – 18 000 грн.

Натискаємо «Автозаповнити всі» і маємо загальну суму заробітку за розрахунковий період. Натискаємо «Розрахувати». Знову ж таки, в декілька кліків ми маємо середньоденну заробітну плату й суму відпускних, яку заробила працівниця:


Сума відпускних, грн – 5901.6

Середньоденна заробітна плата, грн – 590.16


Далі розгляньмо запитання, з якими найчастіше звертаються ваші колеги


Питання 1. Яку мінімалку брати, якщо її розмір за останні 12 місяців підвищувався декілька разів?


Наприклад, мінімальна заробітна плата становила:


  1. у 2023 році – 6 700 грн;
  2. у першому кварталі 2024 р. – 7 100 грн;
  3. починаючи з 1 квітня 2024 р. – 8 000 грн.


В цьому разі для розрахунку потрібно брати останній рівень посадового кладу або мінзарплати. Мінекономіки пропонує обчислення проводити з показників на час розрахунку. Ми радимо безапеляційно не прив'язуватися до дати розрахунку, а проводити обчислення з посадового окладу або мінзарплати в місяці надання відпустки або на дату звільнення, якщо розраховуємо компенсацію.


Питання 2. Чи завжди потрібно прив'язуватися до мінімалки, якщо посадовий оклад менше мінзарплати, наприклад, у липні – 7 000 грн?


Давайте розділяти ситуації.


Якщо відсутній заробіток, обчислення середньої заробітної плати проводимо виходячи з мінімальної зарплати, яка діє в місяці надання відпустки.


Наприклад, якщо новоприйнятий працівник без повного місяця роботи йде у відпустку, тоді ми беремо розрахунок з мінімальної заробітної плати

Якщо працівник працював на умовах неповного робочого часу і мав дохід у місяцях розрахункового періоду менший за мінзарплату, прив'язуватися до мінзарплати не потрібно, адже не виконуються умови обчислення середньої зарплати з посадового окладу або мінзарплати

Висновки


  1. Є випадки, коли для розрахунку середньої для оплати відпускних потрібен посадовий оклад або мінімалка. Для обчислення середньої беруть умовний розрахунковий період – 12 повних календарних місяців перед місяцем відпустки або звільнення.
  2. Щоб працювало це правило розрахунку, мають виконуватися 2 умови: у розрахунковому періоді немає заробітку та оклад менший від розміру мінімальної зарплати.


Джерело: 7еminar