Реалізація ввезених товарів енергетики на території України: що з ПДВ

Імпортери, що завозять товари енергетики, які звільнені від ПДВ, реалізуючи такий товар на території України сплачують ПДВ за ставкою 20%

27 липня 2024 року набрав чинності Закон України від 16.07.2024 № 3853-IX «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту машин механізованого розмінування».


Так, відповідно до п. 87-1 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України:

тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, але не більш як до 01 січня 2026 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України (у тому числі переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) у митному режимі імпорту товарів призначених для вільного обігу що класифікуються за відповідними кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Вичерпний перелік таких товарів зазначено в п. 9-36 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України. І в цьому переліку передбачені товари для відновлення/генерації електроенергії.


Отже, режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений п. 87-1 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, застосовується виключно до операцій із ввезення на митну територію України (у тому числі переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) у митному режимі імпорту товарів, визначених п. 9-36 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ.


Водночас норми пп. 87-1 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не передбачають застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ до операцій із постачання товарів, визначених п. 9-36 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ, на митній території України.


Джерело: ДПС