Готівкові розрахунки з особою, що здійснює незалежну професійну діяльність, обмеженні

Ліміт суми готівкового розрахунку на розрахунки з особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, діють у розмірі 50 тис. грн протягом одного дня

На особу, яка здійснює незалежну діяльність (нотаріус, арбітражний керуючий, інженер), поширюються обмеження щодо розрахунків у готівковій формі.


Таким чином, відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 №148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:


  1. між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) грн уключно;
  2. з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн уключно.


Так як, особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність (наприклад, нотаріус, судовий експерт) не зареєстрована як фізична особа – підприємець, то на готівкові розрахунки з такою особою не поширюється обмеження в розмірі 10000 (десяти тисяч) гривень.


Водночас на розрахунки з такою особою поширюється обмеження у розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банківські установи або інші платіжні установи шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки

Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.


Джерело: ЗІР, категорія 109.13