Мінсоцполітики планує впроваджувати накопичувальну пенсійну систему з 2026 року - Жолнович

За планом Мінсоцполітики накопичувальна пенсійна система має бути запроваджена з 2026 року. Вона буде доповнювати солідарну систему, яка забезпечить пенсіонерам 40% від середньої заробітної плати за життя. Разом з накопичувальною системою планують забезпечити пенсіонерам не менше 60% від їхнього заробітку

Міністерство соціальної політики України планує впроваджувати накопичувальну пенсійну систему з 2026 року, повідомила міністр Оксана Жолнович.


Жолнович під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю сказала:

Ми розробили законопроєкт, який дає змогу відійти ще більше від формату прожиткового мінімуму в обрахунку пенсії (солідарна система - ІФ-У) і прив'язати її до середньої заробітної плати в Україні та середньої заробітної плати впродовж життя, яку отримала людина

За її словами, цільова модель буде виписана таким чином, що кожній людині в рамках солідарної системи покриватиметься 40% того заробітку, який вона заробляла протягом життя.


Оксана Жолнови підсумувала:

Власне це є європейською вимогою, це є європейським стандартом, і разом з накопичувальною пенсійною системою, яку ми також плануємо впроваджувати з 2026 року, і пакет законопроєктів уже готовий, він буде поданий на Кабмін найближчим часом, пропонуємо рівень заміщення для пенсіонерів забезпечувати не нижче як 60%

Як повідомлялося, раніше перший заступник міністра соціальної політики України Дар'я Марчак повідомила, що реформу солідарної пенсійної системи розробили й обговорюють з Міністерством фінансів України.


У вересні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2024 році буде проведено реформу солідарної пенсійної системи.


У жовтні 2023 року міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що уряд підготує всю інфраструктуру для накопичувальної пенсійної системи до 2025 року, але якщо війна триватиме, то запустити можна буде лише після перемоги.


Джерело: Інтерфакс-Україна