Перерахунок грошового забезпечення звільненому військовослужбовцю є базою для утримання ПДФО та ВЗ

Відповідно до рішення суду військова частина зобов'язана здійснити перерахунок грошового забезпечення колишньому військовослужбовцю (звільненому з військової служби). У зв'язку з цим, платника цікавить особливості оподаткування такої виплати ПДФО, військовим збором та ЄСВ

Статтею 165 ПКУ визначено виключний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.


Водночас п. 164.2 ПКУ визначено доходи, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).


Згідно з п. 167.1 ПКУ ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ПКУ).


Також вказані доходи є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).Ставка військового збору становить 1,5%


Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок.


Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку ЄСВ, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон №2464).


Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 1 Закону №2464 страхувальниками є роботодавці та інші особи, які відповідно до Закону №2464 зобов'язані сплачувати ЄСВ.


Платниками ЄСВ є підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства для військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, у тому числі тих, які проходять військову службу під час особливого періоду, визначеного законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов'язок і військову службу» (абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464).


Базою нарахування ЄСВ для зазначених платників є сума грошового забезпечення кожної застрахованої особи, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами; допомоги, надбавки або компенсації відповідно до законодавства (абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону №2464).


Ставка ЄСВ для зазначеної категорії платників становить 22% до бази нарахування (ч. 5 ст. 8 Закону №2464).

Оскільки виплати, які наведені у зверненні, виплачуються на користь звільненого військовослужбовця, то дохід у вигляді таких виплат включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як інший дохід та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, та не є базою нарахування ЄСВ.

Джерело: ІПК від 06.09.2024 №4356/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК