Податковий комітет рекомендував прийняти в другому читанні Законопроєкт №11474 про продаж державних банків

Верховній Раді рекомендовано прийняти в другому читанні Законопроєкт №11474, який спрощує процедуру продажу державних банків. Законопроєкт розширює коло інвесторів, дозволяє продавати будь-яку частку держави в банках та вдосконалює процедуру продажу відповідно до міжнародних стандартів

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму тг-каналі повідомив про те, що Податковий комітет рекомендував прийняти в другому читанні Законопроєкт №11474 про продаж державних банків


Що передбачає цей законопроєкт:


  1. розширює коло потенційних інвесторів, продаж яким готова розглянути держава;
  2. дозволяє продаж будь-якої частки держави у банку (а не лише 100% акцій держави, як передбачено у чинному законі);
  3. підвищує вимоги до юридичних осіб, які можуть залучатися державою у якості фінансових радників з продажу;
  4. включає міжнародних донорів до участі у процедурі відбору фінансових радників з продажу та процедурі самого продажу;
  5. оновлює правила щодо визначення ціни та проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку;
  6. враховує вірогідність, що в аукціоні може брати участь лише один потенційний інвестор;
  7. приводить вимоги до договору купівлі-продажу у відповідність до ринкових практик;
  8. запобігає негативному впливу на процедуру продажу (наприклад, зупинку продажу) з боку колишніх бенефіціарних власників чи поточних міноритарних акціонерів.
  9. посилену прозорість проведення процедури продажу шляхом збільшення обсягу інформації, що підлягає оприлюдненню, та проведення торгів через електронну торгову систему.


До речі, а чи знаєте Ви, яку пропозицію врахували в рекомендованому до прийняття законопроєкті, запитує народний депутат Ніна Южаніна.

Що учасниками конкурсу не зможуть бути особи (їх філії, представництва), зареєстровані в країні-агресорці, або місцем знаходження / місцем здійснення основної діяльності, яких є територія такої держави.

Тобто неосновна діяльність на території або від імені громадянина країни-агресорки не забороняє купувати наші, українські, банки?

 

Пані Ніна Южаніна, повідомляє, що виступила за виключення з формулювання слово «основної», оскільки це відкриває шлях юридичним особам, які здійснюють (можливо, не основну) діяльність в країні-агресорці та сплачують податки до її бюджету, придбавати українські системно важливі банки.


Питання до влади від Ніни Южаніної:

Влада готова продавати банки навіть тим, хто, в тому числі, працює в рф?
Тобто системно важливі банки можуть потрапити до рук осіб, які не гребують працювати і утримувати бюджет ворога. Це що таке?

Джерело: Данило Гетманцев

Джерело: Ніна Южаніна