Данило Гетманцев підтримує приватизацію з початковою ціною 1 гривня

Приватизації активів з початковою ціною 1 гривня застосовується до активів без ринкової вартості й стимулює конкуренцію на аукціонах. Це дозволяє підвищити кінцеву ціну об'єкта. Держава позбувається того, що їй давно не було потрібно, натомість отримує дохід від продажу таких активів

Голова Комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму тг-каналі розповів, як він ставиться до започаткованої практики приватизації з початковою ціною 1 гривня?

Відповідь Данила Гетманцева:

Позитивно.

Серед окремих експертів прийнято вважати, що приватизація за стартовою ціною від 1 гривні – це «продаж за безцінь».


Щоб розвінчати цей міф – пан Данило Гетманцев навів декілька тез.


1. Стартова ціна в 1 гривню застосовується не для будь-яких об’єктів, а для активів, балансова вартість яких відсутня або дорівнює нулю, і згідно чинного законодавства – на період дії воєнного стану.


2. Як показав аукціон (приклад, якого наведений в кінці новини, і переконаний (Гетманцев) – доведе ще не один подібний), стартова ціна – це певна умовність, і зовсім не привід думати, що кінцева буде близькою до неї. Низька початкова ціна привертає увагу до об’єкту більшої кількості претендентів (ніж, приміром, якби ці торги вирішили розпочати з 1 млн. грн.), це підвищує конкуренцію на аукціоні, а отже і дає підстави очікувати суттєвого зростання ціни. Переможець аукціону за згаданий об’єкт сплатить більш ніж 69,7 тисяч у перерахунку на квадратний метр. На думку Пана Гетманцева, пристойна ціна.


3. Порахуємо також від зворотного – а скільки держава втратила від володіння таким цінним активом? Скільки було витрачено на адміністрування цього об’єкту – часу, людського ресурсу, на догляд, щоб він раптово «не зник»? Скільки доходів приніс цей нежитловий будинок до бюджету за останні тридцять років? А скільки вартості він втратив за цей час (і продовжував би втрачати, якби не запуск нового способу приватизації)?


4. Держава позбулась того, що їй давно не було потрібно і не використовувалось, натомість заробила на одному лиш об’єкті 1,8 млн. грн., які надійдуть до бюджету. Якщо подібного по суті безхазяйного майна у такому ж стані знайдеться хоча б одна тисяча (а переконаний, що насправді є набагато більше, у нас тільки непрацюючих підприємств, де на балансі не один будиночок – більше тисячі) – то це вже пару мільярдів гривень, які можуть поповнити бюджет, а звідти піти на фінансування Сил безпеки і оборони.


Відбувся перший продаж об’єкту, виставленого на приватизацію за 1 гривню.



За зведену у 1975 році нежитлову будівлю в Одесі загальною площею 25,8 кв. м, яка давно не використовувалась (колись була приймальним радіоцентром для управління повітряним рухом, але така гучна назва не повинна вводити в оману) і потребує ремонту, у результатів торгів, в яких взяли участь 11 претендентів, вдалось виручити 1,5 млн грн, а з ними ще 300 тис. грн ПДВ, який має сплатити переможець.


Джерело: Данило Гетманцев